Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se produc intoleranţele alimentare. Principalele diferenţe faţă de alergii

Pentru mulţi dintre noi, alcătuirea unui meniu alimentar e o aventură uneori. Mai ales dacă avem intoleranţă la anumite produse. Ce înseamnă mai exact această intoleranţă şi care sunt simptomele care ne arată că trebuie să evităm unele alimente.

de Redactia Observator

la 10.05.2023 , 08:27

Auzim din ce în ce mai des cuvântul intoleranță, iar recomandarea de a elimina anumite grupe de alimente din acest motiv a devenit chiar o modă, bineînţeles, atunci când nu avem nicio intoleranţă dar eliminăm grupe alimentare după ureche. În realitate, este greu de spus cine are o reală intoleranță și cine nu, iar diagnosticul îl poate pune doar medicul. Așa că, deși e bine să aveți grijă ce mâncați, nu eliminați complet anumite alimente doar pe baza unei simple suspiciuni.  

Dacă alergiile sunt un răspuns imun al organismului la un aliment, în mod firesc inofensiv, dar pe care îl consideră dușman, intoleranța se definește cu totul altfel, în ciuda simptomelor, pe alocuri, similare. 

Cum se produc intoleranţele

Vezi și

Ovidiu Berghi, medic alergolog si imunolog: Intoleranţa este o problemă mai mult de metabolism. În intoleranţă alimentară, corpul nu poate procesa corect un aliment şi practic ori se absoarbe parţial, ori nu se absoarbe deloc.

Pe acelaşi subiect

Printre intoleranțele alimentare cele mai des întâlnite se numără intoleranța la lactoză, cea la gluten și cea la sulfiți. Iar metoda cea mai sigură de a diagnostica o intoleranță este jurnalul.

Ovidiu Berghi, medic alergolog si imunolog: Pentru intoleranţe nu există din păcate analizele pe care le avem pentru alergii. Pentru boala celiacă există anticorpi care şi de fapt acei anticorpi se caută pentru a pune diagnosticul celiac, endoscopia cu biopsie.

Notarea simptomelor într-un jurnal, varianta recomandată pentru identificarea intoleranţei

Pentru orice intoleranță suspectată, medicul va cere pacientului să țină evidența a ceea ce mănâncă și a simptomelor aferente. 

Ovidiu Berghi, medic alergolog si imunologO dietă de eliminare, să se scoată alimentul 3/4 săptămâni. Pacientul îşi urmăreşte simptomatolgia, dacă pacientului lucrurile sunt clare.

Atunci când nu sunt clare, medicul specialist poate lua alte probleme sau boli în calcul. Inclusiv boala alergică. 

Ovidiu Berghi, medic alergolog si imunolog: Alte intoleranţe, plus intoleranţa la lactoză şi la histamine sunt cele mai cunoscute.

De ce este important să știm dacă este vorba despre o sensibilitate alimentară sau o alergie, în primul rând pentru că intoleranța este inofensivă, în timp ce o alergie se poate complica și poate avea manifestări care ne pun viața în pericol.

Cum ne dăm seama dacă este vorba despre o alergie sau o intoleranță: cu greu. Medicul alergolog este cel care va pune un diagnostic clar.

Care este diferenţa dintre alergii şi intoleranţe

În primul rând, manifestările.Chiar dacă există și alergii cu manifestări digestive, în general sensibilitatea alimentară sau intoleranta alimentara - este cea care aduce acest tablou clinic digestiv. Balonarea, durerile de stomac, chiar vărsăturile, sunt simptome ale intoleranței. În cazul unei alergii, acestea sunt des însoțite de simptome cutanate de tipul urticariei sau de simptome respiratorii, de tipul tusei sau respirației șuierătoare.

Apoi, durata. În timp ce o alergie alimentară apare destul de rapid, de obicei în prima oră de la ingerarea alimentului vinovat, în cazul intoleranței alimentare este nevoie să treacă între 2 și 4 ore pentru ca acesta sa se manifeste prin simptome digestive.

Cantitatea de aliment ingerat este și ea importantă. În cazul intoleranțelor, un strop de lapte în cafea sau câțiva covrigei s-ar putea să nu vă provoace o criză și în niciun caz nu amenință viața. Sunt însă cazuri de alergii severe la care și urmele alimentului alergen pot provoca reacții grave imediate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Observator Medical » Cum se produc intoleranţele alimentare. Principalele diferenţe faţă de alergii