Antena Meniu Search
x

Video Medicii au identificat la pacienţi un nou simptom "ascuns" al cancerului. "Când am aflat că am, nu mi-a venit să cred"

Deşi senzaţia de oboseală a devenit normalitate pentru mulţi dintre noi, medicii au descoperit că poate fi simptomul ascuns al cancerului. La primele semne, un control de rutină ne-ar putea salva viaţa. În continuare însă doar 7 din 10 români ajung la medic pentru banalul set de analize.

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 19:58

Vezi și

Programul încărcat la job, traficul aglomerat ori problemele de zi cu zi pot fi sursele epuizării noastre. Dar medicii atrag atenţia că oboseala poate fi şi un semn rău

Principalele simptome ale cancerului

Oboseala, durerea sau pierderea în greutate fără nicio explicaţie pot fi principalele simptome ale acestei boli grave. Chiar şi aşa, medicii spun că pacienţii ajung prea târziu la primul control aşa că tratamentul este unul mai violent şi mai puţin eficient.

Aurelia a aflat anul trecut că are cancer de col uterin după ce o bună perioadă a ignorat simptomele pe care le avea.

Pe acelaşi subiect

Lazăr Aurelia, 44 ani pacient: Oboseală, stres. După o perioadă foarte scurtă, senzaţie de vomă, ameţeală, dureri de oase. Mi-a spus că am cancer col uterin. Cand am aflat că am nu mi-a venit să cred!

Reporter: Aţi aflat după aceea că defapt sunt simptomele bolii?

Lazăr Aurelia, 44 ani pacient: Da.

După un an de chimioterapie a fost operată.

Lazăr Aurelia, 44 ani pacient: N-am fost de acord cu boala asta.

Reporter: Aţi refuzat-o?

Lazăr Aurelia, 44 ani pacient: Am refuzat! Mi-a fost foarte frică.

Tot de frică nu a ajuns la medic nici colega ei de salon.

Nela Tufă, pacient: Oboseam şi nu mai dădeam randamentul pe care îl dădeam înainte. Am făcut un control ginecologic şi acolo la papanicolau au depistat că am cancer şi era de tip 2. După ce am făcut toate investigaţiile nu mi-a venit să cred. Am zis că nu este adevărat.

Medicii ne sfătuiesc să fim atenţi la orice schimbare bruscă prin care trecem

Bogdan Tanase, manager Institutul Oncologic Fundeni: Simptomele principale sunt scăderea ponderală inexplicabilă, pierderi de sânge la nivelul scaunului, anemie, oboseală, senzaţie de balonare. E normal să simţim o oboseală după o perioadă de muncă susţinută dar oboseala care nu are o explicatie in sine trebuie să puna niste semne de intrebare. Multi pacienti vin in stadii avansate de boală.

Mai mult de jumătate dintre români nu merg periodic la medic iar cei care o fac, ajung în urma unor afecţiuni deja descoperite. Cancerul ucide anual 55 de mii de români.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Sanatate » Medicii au identificat la pacienţi un nou simptom "ascuns" al cancerului. "Când am aflat că am, nu mi-a venit să cred"