Antena Meniu Search
x

Video E periculos pentru persoanele trecute de 60 de ani să facă sport? Specialiştii demontează unul dintre miturile asociate vârstei a treia

Unul dintre miturile asociate vârstei a treia este acela că pentru persoanele trecute de 60-70 de ani este periculos să facă sport.

de Redactia Observator

la 28.05.2023, 09:18

Vezi și

Cu cât suntem mai tineri, cu atât bătrânețea ni se pare mai înspăimântătoare. Ea este însă un proces fiziologic normal. Iar înaintarea în vârstă, cu demnitate și sănătate, nu este o condamnare ci un privilegiu. Sigur că vârsta a treia vine cu provocările ei: suntem mai puțin agili, facem mișcare mai greu și accidentările sunt mult mai periculoase și mai greu de reparat. Cu toate acestea, sportul, chiar și la această vârstă ar trebui să fie un obicei. Si, paradoxal, chiar el ne ajută să ne accidentăm mai puțin.

Sportul ne ajută să ne accidentăm mai puțin

Unul dintre miturile asociate vârstei a treia este acela că pentru persoanele trecute de 60-70 de ani este periculos să facă sport. Adevărul este însă cu totul altul.

Citește și: 7 tipuri de exerciții pentru artrita reumatoidă care scad durerea și cresc mobilitatea

Pe acelaşi subiect

Alexandru Ilie, kinetoterapeut: Cu siguranța o persoana de 60 de ani nu va face același tip de mișcare ca un tip de 20 de ani, dar în niciun caz mișcarea nu este contraindicată. Este în natura noastră să facem mișcare, dar este important să facem acel tip de mișcare optim pentru tabloul tau clinic.

Pe lângă beneficiile de ordin fizic, vârstnicii care fac sport sunt echilibrați nu doar fizic, ci și psihic , dorm mai bine, suferă mai puțin de anxietate și depresie și își păstrează independența mai mult timp. Și pe bună dreptate.

Alexandru Ilie, kinetoterapeut: Primul lucru pe care-l putem observa este reducerea durerilor, apoi vorbim despre dobandirea unor noi lungimi musculare și atunci dobândim un nou tonus. Riscul de accident prin cadere este unul dintre cele mai mari riscuri pe care un senior le are și pe acela putem să îl prevenim prin exercitiu fizic.

Exercițiul fizic accelerează metabolismul și în felul acesta poate fi controlată greutatea

În plus, deși nu exista o relație directă, exercițiul fizic accelerează metabolismul și în felul acesta poate fi controlată greutatea. Ajută sistemul cardio-vascular și respirator, așa că inima și plămânii sunt ajutați. De asemenea, printr-un metabolism accelerat, efectele osteoporozei sunt și ele prevenite.

Totuși, cei care nu au făcut mult sport la 20 de ani nu ar trebui să alerge singuri către sala de sport la 60. Exercițiile trebuie făcute sub îndrumarea unui antrenor specializat sau a unui kinetoterapeut.

Alexandru Ilie, kinetoterapeut:Știm ca aceste procese degenerative vor apărea și important este că mișcarea și accentul pe greutate să fie permanent pentru a frâna apariția acestor probleme. Există programe dedicate care pot fi realizate cu succes de acasă. În fiecare zi, 30 de minute cred că este extrem de potrivit cu care sa începit ca obicei și de care să te ții și să-l cultivi.

Dacă pentru exerciții acasă nu găsesc motivație, iar pentru sala de sport sau cea de kinetoterapie nu există resurse, există și alte soluții de a menține forma fizică optimă. chiar și în cazul celor trecuți de 60 de ani.

Alexandru Ilie, kinetoterapeut: Putem face și în parc, vedem astfel de dispozitive și vedem acolo tot felul de pedaliere pentru brațe si ar fi bine să le încercam și nu în ultimul lucru mersul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » E periculos pentru persoanele trecute de 60 de ani să facă sport? Specialiştii demontează unul dintre miturile asociate vârstei a treia