Video Sfaturi pentru o piele mereu tânără. Cum se obţine un bronz sănătos
Un bronz sănătos se obține prin expunere treptată la soare, pe parcursul mai multor săptămâni. Însă timpul pe care îl putem petrece la soare, fără riscuri, diferă de la persoană la persoană.
E vară și ca în fiecare an, primul gând merge către o vacanță la malul apei. Indiferent despre ce apă vorbim, că e mare, lac sau ocean, pe lângă băile răcoroase, unii dintre noi fac și...băi de soare. Așa le spuneau bunicii, noi spunem că stăm la plajă si ne bronzăm. Și deși e plăcut și relaxant - pentru unii- și, spun ei, pielea lor e parcă mai frumoasă și arata parcă mai relaxați și mai sănătoși, de fapt soarele și bronzul ne pot afecta grav sănătatea si ne predispun la multe riscuri.
Puțină lume știe că un bronz sănătos se obține în săptămâni întregi de expunere treptată și că pentru a fi siguri că sănătatea noastră nu are de suferit, pielea trebuie protejată de cremele adecvate fototipului nostru.
Viviana Iordache, medic dermatolog: Bronzul este periculos dacă este brutal. Scopul bronzului este să protejeze pielea de iradiere așa încât radiația care ajunge pe piele să nu ajungă în straturile profunde. Cu cât persoană se expune mai brutal, această fotoprotecție trebuie să se bazeze pe bariere mecanice sau creme.
Copiii trebuie să aibă parte de protecţie specială
Medicii spun că persoanele cu piele albă și păr deschis la culoare ar trebui să evite soarele. La fel și cele cu alunițe sau cu un istoric de cancer de piele în familie. În cazul în care nu pot evita soarele, cel mai bine ar fi să se protejeze cu o cremă de protecție specială pentru o astfel de piele sau cu un factor de protecție peste 50. De asemenea, ideal ar fi ca toată lumea să se acopere cu haine din țesături ușoare și să poarte o pălărie, mai ales la orele amiezii.
Viviana Iordache, medic dermatolog: În general, persoanele care au alunițe multe și istoric nu au ce să caute la soare. Copiii până la 2 ani nu au voie la plajă și indiferent de miturile pe care le auziți legate de creșterea imunității, a sintezei de vitamina D și a înălțimii, celula care produce bronzul nu e prea competentă până la 2 ani și maturizarea înseamnă o mare sensibilitate la lumina chiar dacă este mai brunetel.
Copiii sub doi ani care merg la mare trebuie acoperiți cu haine speciale de protecție UV și cu creme adecvată pielii lor. Și sub nicio formă nu au voie pe plajă după ora 9 și mai devreme de ora 17.
Viviana Iordache, medic dermatolog: Copiii sub 2 ani care nu pot evita expunerea trebuie să folosească creme din farmacie și creme mineral cu oxizi metalici care nu se absorb, fie creme pentru copii care au mai multe substanțe de fotoprotecție.
În plus, nici cei care vor să-și păstreze aspectul tânăr al pielii nu ar trebui să abuzeze de soare.
Viviana Iordache, medic dermatolog: Soarele e periculos prin doua aspecte. Primul al imunităţii cutanate care poate să ducă până la cancerul de piele şi al doilea aspect al îmbătrânirii. Expunerea la soare este al doilea factor de îmbătranire după cel genetic.
Asta nu înseamnă, desigur, că nu ne putem bucura de vară și de mare. Trebuie doar să acordăm atenție pielii noastre și să avem grijă de ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰