Antena Meniu Search
x

Video Temperatura ideală a aerului din casă: ce păţim la o diferenţă de 2 grade Celsius

O bună calitate a aerului, în special în casă, vine la pachet cu beneficii clare pentru sănătate. Iată care este combinaţia perfectă de temperatură, umiditate şi puritate a aerului.

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 08:28

Vezi și

Aerul pe care îl respirăm este cea mai importantă sursă de energie a celulelor noastre, un element pe care îl consumăm constant şi nu ne oprim din asta. Vestea bună este că pe cel din casă îl putem controla. Când vorbim de calitatea aerului, ne referim la trei elemente principale: temperatura, umiditatea şi puritatea lui. Primele două pot fi controlate cu un termohigrometru.

Temperatura ideală a aerului din casă

OMS şi majoritatea trusturilor medicale internaţionale recomandă o temperatură a aerului din încăperi între 19 şi maximum 21 de grade Celsius. 19 fiind mai sănătos decât 21. Când vorbim de temperatura din cameră tindem să ne gândim mai degrabă la confortul nostru termic. În realitate, trebuie să ne gândim la temperatura ideală a aerului inspirat, aer care intră în contact cu căile noastre respiratorii. Temperatura optimă pentru mucoasele respiratorii este de 19 grade Celsius. Este de preferat să punem o haină în plus pe noi când ne este frig, dar să respirăm un aer cu temperatura potrivită. Aerul mai rece de 19 grade Celsius va usca muscoasele, iar cel mai cald le va "îmbâcsi".

Umiditatea aerului din locuinţă

Pe acelaşi subiect

Al doilea element despre care vorbim este umiditatea. Din nou, umiditatea ideală este între 40 si 60%. O umiditate mai mică de 40% va usca foarte mult mucoasele şi le va predispune la iritaţii, inflamaţie şi suprainfectare. O umiditate peste 60% va acumula secreţiile de mucus care pot coborî în plămâni şi pot duce la suprainfecţii. Putem controla umiditatea prin deschiderea geamului – umiditatea aerului de afară este de regulă între 25 şi 45%, în funcţie de anotimp. Alternativ, ne putem cumpăra un umidificator automat care măsoară umiditatea din cameră şi o controlează automat.

Cum asigurăm puritatea aerului

Al treilea element: puritatea aerului. În aer zboară tot felul de poluanţi, de la particule de praf, acarieni şi alergeni din casă, până la particule mai mari sau mai mici din aerul de afară şi alte gaze rezultate din activităţile casnice, cum ar fi gătitul, spălatul rufelor, spălatul podelei şi a suprafeţelor cu detergenţi – care sunt majoritatea iritanţi. Iar cel mai simplu mod de a curăţa acest aer este cu ajutorul unui purificator cu filtru HEPA. Purificatorul este o maşină banală care circulă aerul din casă, cu ajutorul unui ventilator, printr-un filtru care captează toate particulele mici şi scoate un aer aproape pur.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Observator Medical » Temperatura ideală a aerului din casă: ce păţim la o diferenţă de 2 grade Celsius