Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cu puterea rachetei. Ping pong peste mări şi ţări cu o "ploaie" supersonică

Israelul a respins al doilea atac iranian major în doar câteva luni. Acesta a fost mai puternic decât precedentul - din aprilie. Bianca Iacob, REPORTER SPECIAL Observator, Antena 1, scrie despre ce urmează în Orient după evenimentele de azi-noapte.

de Bianca Iacob

la 02.10.2024 , 18:40

Bianca Iacob Bianca Iacob

Era trecut de 19 când alarma a venit iar. Iran atacă a doua oară direct, mai puternic şi agresiv, statul evreu. A doua oară într-un an. Nu prin Hamas, nu prin Hezbollah, nu prin altcineva. Ei singurei. Si cu cele aproape 200 de rachete balistice. Fattah.

Alt stil, alt atac. Nu puteau şiiţii să nu facă ceva după ce Israel a ucis un şef al Hamas în inima Teheranului, apoi a "decapitat" conducerea Hezbollah, gruparea care ascultă de ayatolah care de Allah. 

Şi încă Iran nu a scos artileria grea. Dar a scos rachetele care ajung în 12 minute deasupra Tel Avivului. Adică, vreo 500 de kg de încărcătură care odată explodată...poate să facă una cu pământul o clădire întreagă. 

Articolul continuă după reclamă

Şi uite aşa, alarmele au sunat iar în Israel, oamenii sunt obişnuiţi cu asta, buncăre, alerte. Explozii. Lumini pe cer trimise special de la Teheran. Consilii de securitate. 

Să trecem de etapa "acum dau eu, data viitoare - tu". 

Acest fel de na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie duce la faza pe scenarii. 

A făcut Iran, a făcut Israel. Şi a mai făcut Iran şi acum ce o să facă Israel. 

Eh, surse de la Kirya spun că atacul va fi rapid. Altele spun şi că original. Am văzut că israelienii stau bine la capitolul imaginaţie, vezi exemplul pagerele explodate în Liban. Mai sunt şi altele în istorie. Aşa Mossad şi-a luat revanşa după 7 octombrie rămânând ochiul din umbră şi cu intelligence pe urmele teroriştilor. Dar swiftly. 

Acum, în răspuns, americanii au multe de zis. Cine va trasa direcţia e clar, doar că momentul mai trebuie decis. Urmează Rosh Hashanah, anul nou iudaic, apoi Shabbatul, imediat, un an de la masacrul de pe 7 octombrie. Plus curăţenia din Liban, pe urmele #Hezbollah. 

Acolo, e altă poveste. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Opinii » Cu puterea rachetei. Ping pong peste mări şi ţări cu o "ploaie" supersonică