Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Acord semnat astăzi între Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean: copiii românilor stabiliţi în Ucraina vor putea să înveţe la şcoală în limba lor

Decizie istorică pentru aproape jumătate de milion de români din Ucraina. Vor putea să înveţe la şcoală în limba lor. Comunitatea de români este a treia ca mărime în Ucraina, după localnici şi ruşi. Decizia despre limba română este partea unui acord semnat astăzi la Kiev de premierul Marcel Ciolacu şi omologul lui ucrainean.

de Florentina Lazăr

la 18.10.2023 , 20:37

Românii din Ucraina vor putea învăţa în limba română, iar Kievul renunţă definitiv la sintagma "limba moldovenească". Cel târziu anul viitor vor obține aceste drepturi.

Ucraina vrea sa adere la UE, iar drepturile minorităților reprezintă una dintre cele 7 Reforme pe care această ţară trebuie să le implementeze. În urma întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu și omologul din Ucraina s-a stabilit ca până la finalul acestui an va fi dublat tranzitul de cereale ucrainene prin ţara noastră de la 2 milioane de tone pe lună la 4 milioane de tone pe lună. Vor exista investiții în rutele de transport și în portul Constanța. De asemenea, vor fi deschise noi puncte de trecere a frontierei între România și Ucraina și modernizate cele existente cu 1,2 mld euro bani europeni.

Premierul Marcel Ciolacu a avut azi întâlniri si cu președintele Volodimir Zelenski, dar și cu președintele Parlamentului din Ucraina.

Vezi și
Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri politice » Acord semnat astăzi între Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean: copiii românilor stabiliţi în Ucraina vor putea să înveţe la şcoală în limba lor