Antena Meniu Search
x

Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie, după ce PSD ar fi bătut palma cu PNL (surse)

Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie, după ce social democrații ar fi căzut la un acord cu PNL și cu liderii celorlalte partide parlamentare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.06.2020, 15:07

PSD a bătut palma cu PNL în privința alegerilor locale 2020
PSD a bătut palma cu PNL în privința alegerilor locale 2020 - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Această dată a fost convenită şi de liderii PNL şi PMP, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, în timpul unei întrevederi care a avut loc săptămâna trecută.

„Noi, de principiu, suntem de acord cu data de 27 septembrie pentru desfăşurarea alegerilor locale”, au declarat surse din conducerea PSD, pentru Mediafax

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus, joi,la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali până pe 1 noiembrie. 

Data alegerilor locale din acest an se stabileşte prin lege organică.

Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, prevede proiectul de lege.

Totodată, proiectul prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

Vineri proiectul de lege va fi votat în Senat, pentru că, potrivit actualei legislaţii, mandatele aleşilor locali din expiră pe 21 iunie.

Alegerile locale 2020, înainte de valul doi de COVID-19

Premierul Ludovic Orban anunța, în urmă cu câteva zile, că sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie este considerată o perioadă "potrivită" pentru organizarea alegerilor locale.

În stabilirea datei pentru alegerile locale 2020 s-a avut în vedere ca aceasta să fie după perioada concediilor și înainte de o eventuală reizbucnire a epidemiei de coronavirus, menționând ca posibile date 27 septembrie sau 4 octombrie.

"În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi am anunţat public de două luni, că noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru desfăşurarea alegerilor, pentru că e după perioada de concedii, e înaintea unei eventuale reveniri a epidemiei, care este estimată, să spun, după 1 octombrie, după 15 octombrie, şi e o perioadă în care se poate face campanie, astfel încât oamenii să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii judeţene şi consilierii judeţeni în deplină cunoştinţă de cauză, cunoscând programele candidaţilor", a explicat Ludovic Orban, pe 5 iunie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie, după ce PSD ar fi bătut palma cu PNL (surse)