Antena Meniu Search
x

ANCHETĂ la vârful Senatului: Vicepreşedintele, Iuliana Scântei, CERCETATĂ pentru fals şi uz de fals

Vicepreşedintele Senatului, Iuliana Scântei, va fi urmărită penal de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce instanţa supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale pe numele acesteia, pentru acuzaţiile de fals şi uz de fals. Ea este acuzată că ar fi devenit senator din partea PNL fără să fie membru de partid.

Vicepreşedintele Senatului, Iuliana Scântei, va fi urmărită penal de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce instanţa supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale pe numele acesteia, pentru acuzaţiile de fals şi uz de fals. Ea este acuzată că ar fi devenit senator din partea PNL fără să fie membru de partid.

În luna ianuarie, Dragomir Tomasevschi, fost prefect al judeţului Iaşi, a depus o plângere la Parchet în care reclama că notarul public Iuliana Scântei a devenit senator în baza unei simple adeziuni, fără a fi membru de partid. Tomasevschi arăta în plângere că, pe 19 octombrie 2016 , Iuliana Scântei a formulat o cerere de adeziune prin care a solicitat înscrierea în PNL şi, la aceeaşi dată, a dat o declaraţie prin care acceptă să candideze pentru funcţia de senator.

„Pe 20 octombrie 2016, Biroul Politic Naţional al PNL a validat lista candidaţilor la parlamentare, pe prima poziţie fiind trecută Laura Iuliana Scântei, deşi acesta nu era membră de partid”, se arată în plângerea lui Tomasevschi.

Iniţial, acest dosar a fost clasat de un procuror de la Parchet, pe 30 ianuarie, pe motiv că “fapta nu există”.

Pe acelaşi subiect

Nemulţumit de soluţie, fostul prefect de Iaşi a contestat decizia şi procurorul-şef de secţie a decis să-i dea dreptate, a infirmat prima soluţie şi a dispus continuarea cercetărilor.

„Din declaraţia numitei Scântei Iuliana Laura şi copia Raportului Comisiei de validare a mandatelor de senator depuse la dosar reiese că, la momentul convocării Comisiei de validare a Senatului, s-a primit o contestaţie cu privire la legalitatea obţinerii de către acesta a mandatului de senator, contestaţie care a fost respinsă cu unanimitate de voturi, motivat de faptul că Scântei Iuliana Laura ar fi făcut dovadă calităţii sale de membru de partid, aspect susţinut de aceasta în declaraţia dată la Parchet (...) Totodată, este necesară şi verificarea dosarului de candidat depus de Scântei la Biroul Electoral Judeţean”, se arată în ordonanţa prin care s-a cerut judecătorilor continuarea cercetărilor.

În aceste condiţii, procurorul-şef de secţie a decis, printr-o ordonanţă din 18 aprilie, „admiterea plângerii petentului Tomasevschi Dragomir, infirmarea soluţiei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale”. 

Potrivit legii, orice infirmare a unui dosar clasat trebuie supusă controlului unui judecător, lucru care s-a întâmplat marţi, la instanţa supremă, care a confirmat continuarea urmăririi penale faţă de Iulia Scântei.

Senatoarea Iuliana Scântei este o apropiată a fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu. Ea a devenit notar în timpul mandatului acestuia la Justiţie şi apoi a fost secretar general la minister.

Numele Iulianei Scântei a apărut recent în declaraţia dată la instanţa supremă de Elena Catrinel Florescu, fosta şefă de cabinet a lui Tudor Chiuariu. Audiată ca martor în dosarul retrocedarilor de păduri, Florescu a susţinut în faţa judecătorilor că nu ştie cine a ales notarul care urma să legalizeze vânzarea unei importante suprafeţe de pădure de către Paltin Sturdza.

Sursă: news.ro

Citeşte şi: Raluca Turcan : "Programul economic al PSD este nesustenabil. Impozitul progresiv este neaplicabil"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » ANCHETĂ la vârful Senatului: Vicepreşedintele, Iuliana Scântei, CERCETATĂ pentru fals şi uz de fals