Antena Meniu Search
x

PSD va depunde moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Premierul îi cere lui Liviu Dragnea să plece din PSD

Partidul Social Democrat a decis să-l înlăture pe Premierul Grindeanu prin moţiune de cenzură. Anunţul a fost făcut de şeful social democraţilor, Liviu Dragnea.

Update 21: 02: Declaraţii Sorin Grindeanu: "Pe mine mă interesează să convocăm Congresul pentru a dezbate problemele de fond din partid. Eu nu vreau să candidez la şefia PSD. Vreau să rezolvăm problemele partidului, apărute cam de trei ani încoace. În Congres se vor degaja soluţii foarte bune şi votul va fi cel care va decide. Important e mecanismul prin care funcţionează acest partid. Să nu îl închidem pentru un cerc restrând de decidenţi. Nimeni nu are PSD-ul pe CF, nici măcar Liviu Dragnea, nu e proprietar, nu e în Cartea Funciară."

Update: 20:50: Declaraţie Sorin Grindeanu: "Am dat acest termen până luni ca şi domnul Dragnea să îşi asume, prin demisie, alături de mine, acest aşa zis eşec al acestui guvern. Luni voi lua o hotărâre. Varianta pe care mi-o doresc acum este ca Liviu Dragnea să şi dea demisia, să îşi asume acest eşec. În secunda doi îmi dau şi eu demisia. Asta e varianta corectă. Şi să se convoace un Congres. Există o teamă de a lărgi masa decidenţilor. Există această teamă a domnului Liviu Dragnea."

Update 20:49: Declaraţie Sorin Grindeanu: "Un singur om, Liviu Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp, înainte de 1989. Şi fiecare dintre noi trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta! Eu cred că nu!"

Update 20:48:  Declaraţie Sorin Grindeanu: "Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete, aşa că să se gândească domnul Liviu Dragnea mai bine. Pentru că voi avea reacţii şi mai puternice pe acest subiect. Această idee că sunt în spatele meu servicii, e o minciună. Cum să lucreze miniştrii, dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă? Atunci când se pucaseră unii să comunice despre impozitul pe gospădărie, le-am spus să înceteze şi că singurul care poate să comunice este ministrul finaneţelor. Şi seara, la televizor, la planşă, cine era? Ştiţi şi dumneavoastră... cu desene... Ce să creadă ceilalţi miniştri?"

Update 20:44: Declaraţie Sorin Grindeanu: "Aş vrea să le mulţumesc miniştrilor care au înţeles, aproape toţi, să fie responsabili şi să vină astăzi să îşi facă treaba. O să vedem procedurile constituţionale care vor urma, în zilele următoare. E o obligaţie legală a dânşilor să facăa sta. Avem obligaţia să nu îi facem pe români să sufere. Să nu facem mediul economic să sufere. Lucrurile trebuie să continue îna ceiaşi parametrii. În situaţia în care voi constata că nu pot asigura un guvern funcţional, atunci îmi voi da demisia. Vom intra pe procedurile prevăzute de Cosntituţie şi sper din tot sufletul ca PSD să nu piardă guvernarea. Anunţ public că voi avea întâlniri cu parlamentari PSD. Există în interiorul partidului, dincolo de acea masă decidentă din CEx, o mare îngrijorare. Pentru că se fac presiuni imense asupra lor să voteze căderea propriului partid."

Update 20:37: Declaraţie Sorin Grindeanu: "Este o zi tristă pentru mine. Astăzi, la presiunile lui Liviu Dragnea, am fost exclus din Partidul Social Democrat. Mă uit în ochii dumneavoastră şi spun aşa: oricât ar încerca Liviu Dragnea să scape de mine, am fost şi voi fi membru PSD. Domnul Liviu Dragnea încearcă să confişte PSD. De un an de zile acest partid nu a mai avut un birou naţional. Singurele modalităţi prin care se conduce în acest moment sunt aceste CEx-uri din două în două luni şi ăstea organizate pentru execuţii. Domnul Dragnea a decis să dărâme un guvern legitim, pe care, aşa cum se lăuda, el l-a pus. PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva propriului guvern dint-run singur motiv: domnul Liviu Dragnea vrea tot mai multă putere.  Sunt membru de partid şi voi rămâne membru PSD, indiferent ce spune Liviu Dragnea. Voi rămâne psd-ist inidiferent câte CEx-uri de excludere organizează domnul fost pdl-ist. Ce o să facă, o să ne excludă pe toţi din partid. Într-un final, domnul Liviu Dragnea o să fie oprit de către partid. Nu mă agăţ de scaun. Eu am unde să mă întorc, eu am făcut şcoala la timp, fără să repet ani. Domnul Liviu Dragnea se agaţă disperat de funcţii, în speranţa că asta îl va salva de trecut. Aceasta este puterea care îl mână în luptă. Preşedintele PSD trebuie să îşi asumea situaţia de cirză în care a aruncat România, de care îi spuneam în urmă cu 4-5 zile. Spunea că nu ştie despre ce vorbesc. Face acest lucru pentru că alşa vrea. Este singurul care poartăresponsabilitatea acestui dezastru politic. Lucrurile acestea duc la această destabilizare. În acest moment suntem într-un blocaj. Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine şi să şi asume responsabilitatea acestei crize. După ce Liviu Dragnea demisionează, demisionez şi eu."

Update 18:01: Premierul Sorin Grindeanu va face declaraţii la ora 19:00!

Update 17:39: Declaraţie Liviu Dragnea: "Cea mai mare parte dintre miniştri demisionari, sau o parte dintre ei, se vor regăsi în viitorul guvern. Principalul vinovat sunt eu, am avut încredere în acest om, este un om la care am ţinut foarte mult, un om pe care l-am ajutat. Nu am bănuit că se va ajunge aici şi că va suferi o asemenea transformare. Este clar că el nu mai e el! În opinia noastră Sorin Grindeanu este o unealtă. Toţi colegii mei au spus că parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri."

Update 17:36: Declaraţie Liviu Dragnea: "Discutăm de un grup care a ocupat ilegitim Palatul Victoria. Mi-am dat seama de ieri şi am discutat cu toţi colegii noştri şi toţi au avut acelaşi punct de vedere, decizia noastră este corectă. Noi nu ne dezicem de programul de guvernare. Miniştri care şi-au dat demisia lucrează la măsurile care trebuie adoptate pentru a recupera întârzierile la programul de guvernare."

Update 17:26: Declaraţie Liviu Dragnea: "Miniştrii demisionari se plângeau că sunt blocaje de comunicare cu primul ministru. Am avut mai multe discuţii cu Sorin Grindeanu şi m-a asigurat că se vor regla aceste lucruri. Mai mulţi miniştri intenţionau să plece din Guvern din această cauză. Am sperat că vom găsi o rezolvare. Cea mai importantă grijă a noastră a fost, este şi va rămâne programul de guvernare. Sunt o serie întreagă de măsuri care nu au fost implementate până la această dată şi nu au fost implementate."

Update 17:22: Declaraţie Liviu Dragnea: "Mai mulţi colegi, foarte mulţi, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate. Am luat decizia ca luni să se depună o moţiune de cenzură, iar miercuri să fie dezbătută şi votată. Am sperat că domnul Sorin Grindeanu va înţelege că astea sunt regulile democratice şi îşi va depune demisia. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică, poate am fi ajuns la o soluţie amiabilă. În seara asta poate am fi avut desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim ministru."

Update 16:38: Declaraţie Călin Popescu Tăriceanu: "În faţa situaţiei create, o situaţie inedită, în care prim ministrul care şi-a pierdut sprijinul politic se agaţă de funcţie, lucru de Cartea Recordurilor... La noi, după cum vedeţi, asistăm la un circ reprobabil. Ar fi fost normal să înţeleagă că nu există decât o singură soluţie, de a-şi depune mandatul. Există o singură situaţie, am hotărât săd epunem o moţiune de cenzură luni, în Parlament. În acest fel o să punem capăt crizei politice. Nu am niciun fel de emoţie în privinţa majorităţii în Parlament. Majoritatea e formată din PSD şi ALDE."

Update 16:23: Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu va putea fi prezentată în plen şi votată cel mai devreme vinenrea viitoare, dacă ea va fi iniţiată, aşa cum susţin surse din PSD, luni. Regulamentul Parlamentului are în acest sens prevederi foarte clare.

Camera Deputaților și Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor, potrivit articolului 113 din Constituție.

Potrivit Regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, moțiunea de cenzură se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. (art. 92 din Regulamentul Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului).

Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două camere în cel mult 5 zile de la data depunerii, iar dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. 

Partidul Social Democrat a decis să-l înlăture pe Premierul Grindeanu prin moţiune de cenzură. Anunţul a fost făcut de şeful social democraţilor, Liviu Dragnea.

"Nu avem acum alte variante! După prestaţia lui Grindeanu de aseară, s-a văzut clar că era un plan bine gândit de ceva vreme. Am sperat că va demisiona, măcar în ultimul moment! Singura soluţie e moţiunea de cenzură!", a declarat Liviu Dragnea.

De asemenea, în şedinţa CEx al PSD s-a decis excluderea lui Sorin Grindeanu din partid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » PSD va depunde moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Premierul îi cere lui Liviu Dragnea să plece din PSD