Antena Meniu Search
x

Video Ce prevede proiectul Guvernului privind reforma pensiilor speciale. USR acuză că e "o modalitate perversă de salvare a privilegiilor"

Guvernul a elaborat un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale. Astfel, potrivit proiectului, nicio pensie nu va mai putea depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate, iar pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula după acest principiu. De asemenea, baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR.

de Redactia Observator

la 20.12.2022, 19:59

Vezi și

Tot în acest proiect de lege este prevăzut că crește vechimea în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiția la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate, creşte vârsta de pensionare la 65 de ani şi se reduc cheltuielile totale cu pensile și indemnizațiile de serviciu, potrivit prevederilor PNRR. Guvernanţii spun că proiectul respectă atât prevederile PNRR, cât şi deciziile CCR.

USR: Proiectul Guvernului privind pensiile speciale - o modalitate perversă de salvare a privilegiilor

Uniunea Salvaţi România (USR) susţine că proiectul elaborat de Guvern pentru reforma pensiilor speciale "ratează" toate principiile din jalonul PNRR, nefiind o reformă, ci "o modalitate perversă de salvare a privilegiilor", notează Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis marţi de USR, Departamentul de Politici Publice al formaţiunii a făcut o primă analiză asupra acestui proiect care a apărut în presă şi consideră că Guvernul PSD-PNL propune o "lege de salvare a pensiilor speciale".

"Aceasta nu este o reformă, aceasta este o modalitate perversă de salvare a privilegiilor", afirmă Cristian Ghinea, coordonatorul acestui Departament, conform sursei citate. "Nicio pensie specială nu se desfiinţează. Absolut nici una. Zero. Nici cele ale parlamentarilor, nici cele ale funcţionarilor parlamentari, nici cele ale lucrătorilor la Curtea de Conturi, nici cele ale grefierilor, nici cele ale MAE sau ale personalului aeronautic. Toate aceste categorii au pensii contributive şi zero justificări de a primi pensii speciale, în afara unui privilegiu legal creat la un moment dat. Toate rămân. Nicio pensie specială nu este adusă în linie cu contributivitatea. Această prevedere din PNRR avea menirea de a reproduce principiul contributivităţii (raportarea la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp) acolo unde salariaţii nu au avut contribuţii (militarii parţial, poliţiştii, lucrătorii SRI, SIE) sau unde au pensie mult peste ce au contribuit (magistraţii). Nu se întâmplă aceste lucruri. Ceea ce e pensie specială în plată rămâne pensie specială, se cosmetizează foarte puţin privilegiile. Nicio tentativă măcar de a alinia la principiul contributivităţii şi de eliminare măcar treptată", transmite USR.

Pe acelaşi subiect

Reprezentanţii acestui partid afirmă că, potrivit proiectului elaborat de Guvern, rămâne valabilă pe mai departe situaţia comună privind pensia mai mare decât ultimul salariu. "De pildă, la magistraţi, formula fixă actuală este înlocuită cu o modalitate pentru care salariatul alege 12 luni consecutive cel mai bine plătite şi este actualizată valoarea la salariul actual - practic, o invitaţie la umflarea sumelor de către fiecare pensionar special", arată sursa citată.

Totodată, USR menţionează şi că legea propusă nu se referă deloc la pensiile speciale ale parlamentarilor, aflate în plată şi primarilor - în cazul cărora legea este amânată, nu e abrogată - care rămân neatinse. "Conform PNRR, nicio nouă categorie de pensii speciale nu poate fi creată. Totuşi, proiectul Guvernului păstrează în legile deja existente pensiile aleşilor locali care vor intra deci în plată după ce expiră suspendarea actuală", mai arată USR.

Cristian Ghinea susţine că Guvernul introduce în proiect şi "două bombe procedurale". "Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale), dar nu vor să ţină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD - PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înşişi afectaţi) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenţionat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR. Textul prevede norme de implementare, fără a menţiona un termen de adoptare a lor, aşa cum trebuie să prevadă legile. După ce trece legea şi raportează formal un jalon PNRR, ministerele care (toate) s-au opus acestor reforme vor trebui să elaboreze normele de implementare, fără termen limită. Dacă nu o fac, nu se schimbă nimic şi nu există nici o repercusiune legală", mai precizează Ghinea, conform sursei citate.

Documente: proiect lege pensii de serviciu FINAL cu MAE.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri politice » Ce prevede proiectul Guvernului privind reforma pensiilor speciale. USR acuză că e "o modalitate perversă de salvare a privilegiilor"