Antena Meniu Search
x

Coaliţia de guvernare şi-a împărţit portofoliile pentru funcţiile de prefecţi. PSD, marele câştigător

Coaliţia de guvernare a reluat azi negocierile pe mai multe teme, după ce luni s-a reunit pentru a stabili împărţirea prefecţilor, a pune la punct o lege cu privire la certificatul verde, poiectul bugetului de stat pentru 2022 şi o soluţie privind pensiile speciale.

de Redactia Observator

la 07.12.2021, 18:28

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind bugetul şi numirile prefecţilor.
Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind bugetul şi numirile prefecţilor - Hepta

UPDATE 18:20 - Cele trei partide din coaliţia de guvernare s-au înţeles în privinţa împărţirii funcţiilor de prefect, relatează reporterul Observator Larisa Bernaschi. PSD va avea 21 de prefecţi, PNL 17, iar UDMR 4.

La Bucureşti, funcţia de prefect va revin social-democraţilor, spun sursele Observator.

UPDATE 15:00 Surse politice au precizat, marţi, că, la şedinţa coaliţiei de la ora 15.00 se va discuta din nou despre taxa de 1 la suta pentru companiile mari. Potrivit surselor citate, premierul Nicolae Ciucă nu vrea ca aceasta să fie prinsă în bugetul pentru 2022, nefiind în Programul de guvernare, dar premierul este dispus să asculte argumentele PSD pe acest subiect.  

UPDATE 12:00 Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, la Senat, că ministrul Finanţelor Publice nu a venit, luni, în şedinţa coaliţiei, cu o variantă de buget pe 2022 şi a precizat că deficitul bugetar a fost asumat, fiind o strategie pe care au discutat-o cu Comisia Europeană şi cu partenerii internaţionali. ”Vom vedea care este varianta de buget, nu avem astăzi”, a spus Cîţu, precizând că ministrul Finanţelor nu a venit în coaliţie cu această propunere de buget. 

Pe acelaşi subiect

Despre discuţiile din interiorul coaliţiei, Cîţu a arătat că ”nu sunt niciun fel de poziţii antagonice”. ”Ne-am asumat deficitul bugetar. E o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali, o strategie apreciată şi premiată de agenţiile de rating”, a spus el.  

Despre deficit, Florin Cîţu a declarat că se pot face mai multe lucruri, fie Ministerul Finanţelor să găsească resurse suplimentare, sau să se facă o colectare mai mare.  ”Anul trecut a crescut colectarea. Veniturile sunt mai mari cu 20 miliarde lei faţă de începutul anului şi fără să fie crescute taxele. Deci se poate. Avem dividende de la companiile de energie”, a mai spus Cîţu. 

O nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare

Ştire iniţială: Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se reunesc marţi într-o nouă şedinţă de lucru. Prioritatea coaliţiei de guvernare este bugetul de stat pe 2022. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, în şedinţa de guvern, că vrea ca până pe 24 decembrie, bugetul de stat pe 2022 să fie finalizat şi aprobat

Ieri, pe agenda coaliţiei s-a aflat şi certificatul verde, forma finală cu care cele trei partide vor veni în Parlament, la votul final din Camera Deputaţilor. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila anunţa că nu mai vorbim de certificatul verde ci de certificatul COVID, care se va introduce sau se va retrage în funcţie de evoluţia pandemiei, a incidenţei COVID. În plus, ministrul PSD spune că certificatul va cuprinde nu doar vaccinul, ci şi trecerea prin boală şi testarea.

Partidele au discutat şi despre restricţiile care vor fi păstrate în perioada sărbătorilor de Iarnă. Conform surselor Observator, marţi are loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care se va da o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă, dar în care va fi reglementat şi PLF-ul (formular de localizare), precum şi introducerea testării PCR la intrarea în ţară. După o şedinţă cu responsabilii în combaterea pandemiei, duminică, Nicolae Ciucă a decis ca românii şi alţi cetăţeni UE carevin din ţările terţe să prezinte test RT PCR înaintea călătoriei. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU de mâine şi apoi adoptate de Guvern într-o şedinţă programată miercuri. CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) a adoptat, de altfel, noile reguli de aplicare a măsurii carantinei pentru persoanele care sosesc în România. Restricţiile sunt valabile începând din 10 decembrie 2021, ora 00:00, până pe 8 ianuarie 2022, ora 00:00.

Certificatul verde, o prioritate pentru coaliţie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, lucrează la o nouă propunere legislativă privind certificatul verde. El a arătat că se va discuta în coaliţie dacă se va merge pe această variantă sau pe vechiul proiect care se află în Parlament. 

"Sunt două propuneri: să venim cu un nou act normativ, pe care domnul Rafila nu l-a finalizat până acum, dar în 48 de ore îl va finaliza şi se va discuta. Categoric va exista o propunere, până la sfârşitul anului, să treacă prin Parlament. (...) Momentan proiectul din Parlament nu a trecut nici de Senat (...), a căzut la Senat, deci înseamnă că există un semnal. (...) Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, ceva de prevenire şi când să se introducă acest certificat verde. Îl lăsăm pe domnul Rafila să răspundă exact. Există două variante: să se meargă pe acest proiect de lege sau pe noul act normativ care se va discuta în coaliţie", a declarat Ciolacu, după şedinţa coaliţiei de guvernare care a avut loc la Parlament. Liderul PSD a subliniat că certificatul verde este prioritar pentru coaliţie.

S-a cerut amânarea pensiilor speciale

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că, la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze, el afirmând că în acest moment cea mai bună soluţie este să fie amânate pentru o perioadă de un an.

"S-a avut această discuţie şi credem că cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la finalul şedinţei coaliţiei, răspunzând unor întrebări legate de pensiile speciale ale aleşilor locali.

Şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Florin Roman a declarat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit TV că cel mai probabil, pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi prorogate. Întrebat ce se va întâmpla cu intrarea în vigoare a prevederii din Codul Administrativ privind pensiile aleşilor locali, Florin Roman a afirmat că cel mai "probabil, vor fi prorogate, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi sau trei ani, prin acea ordonanţă care prorogă termenele de intrare în vigoare a unor legi sau articole din Codul Administrativ”.

Marţi se decide numirea prefecţilor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în şedinţa de coaliţie a avut loc o discuţie despre numirea prefecţilor, dar probabil că cel mai târziu marţi se va lua o decizie cu privire la acest subiect.

"Sunt funcţii politice, e normal să le discutăm în coaliţie, cred că mâine (marţi - n.r.) o să le finalizăm. Nu împărţim nimic. Sunt funcţii politice şi vor fi încheiate aceste discuţii”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seară, la finalul discuţiilor din coaliţia de guvernare, răspunzând unor întrebări.

El nu a avansat un termen la care PSD ar urma să facă propunerile pentru funcţiile de prefecţi şi nici în câte din judeţe aceste instituţii ar urma să revină reprezentanţilor PSD. "După ce trec prin filtru atât în partid, cât... şi e normal să fie verificaţi instituţional, vor fi numiţi. Nu este nicio grabă”, a adăugat Ciolacu. 

El a refuzat să dea detalii privind strategia PSD cu privire la numirile de prefecţi şi la judeţele în care partidul ar dori să numească prefecţi.

Buget până la finalul anului şi reducere a TVA la gigacalorie

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la finalul întâlnirii liderilor coaliției de guvernare, că bugetul pentru 2022 ar putea fi gata până la sfârșitul anului.

„Încercăm în acest moment ca până la sfârșitul anului să avem un buget de stat. Ministrul Finanțelor o să vină cu impactul pe anumite măsuri și cred că în cursul zilei de mâine, cel târziu luni o să terminăm aceste socoteli. O să venim cu o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada iernii, ianuarie, februarie, martie, astfel încît să fie cât mai suportabil. Să rămână 5%”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că măsurile care sunt deja în programul de guvernare vor fi aplicate în proiectul de buget de stat şi nu se mai negociază. "Discutăm şi implementarea, de exemplu, a radarului mărfurilor, paşii de implementare, s-ar putea în anumite zone în maximum şase luni toată lumea să funcţioneze pe factură electronică, în zonele în care exista până acum evaziune foarte mare", a precizat liderul PSD.

Ciolacu a menţionat că s-a mai discutat în şedinţa de coaliţie şi despre o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Coaliţia de guvernare şi-a împărţit portofoliile pentru funcţiile de prefecţi. PSD, marele câştigător