Antena Meniu Search
x

Alegerile locale din acest an au costat de patru ori mai mult decât cele din 2016

Alegerile locale au costat partidele de patru ori mai mult anul acesta decât în 2016, deşi campania s-a ținut mai mult online decât în stradă. Partidele şi independenţii au depus deja sumele care vor să le fie decontate. Însă nu îşi vor primi cu toţii banii înapoi.

de Larisa Bernaschi

la 15.10.2020, 21:22

Vezi și
  • S-a solicitat decontarea a aproape 200 de milioane de lei pentru alegerile locale din acest an.

Partidele au cheltuit de patru ori mai mulţi bani în campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, decât pentru acelaşi scrutin din urmă cu patru ani. Aproape 200 de milioane de lei vor să deconteze partidele acum, faţă de 46 de milioane de lei în 2016. 

Septimiu Pârvu, expert electoral Expert Forum: Este adevărat că avem mai mult partide decât acum patru ani, dar cea mai mare parte a banilor au fost aduşi în campanie tot de partidele clasice, partidele vechi. 

Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de cei din Partidul Social Democrat, vorbim de peste 41 de milioane de lei, urmaţi de liberali, cei care vor ca statul să le deconteze nu mai puţin de 37 de milioane de lei. 

Şi cei de la Partidul Mișcarea Populară vor ca statul să deconteze 20 de milioane de lei, bani cheltuiţi în campania electorală. S-au abţinut de la cheltuieli cei de la Uniunea Salvați România, dar şi cei de la ALDE au cheltuit aproximativ 10 milioane de lei. 

În total, statul ar trebuie să deconteze 190 de milioane de lei pentru campania electorală de la alegerile locale. 

Banii folosiţi în campania electorală provin din fondurile proprii ale formaţiunilor politice, din buzunarele candidaţilor, dar şi din donaţii. 

Doar partidele şi candidaţii independenţi care au obţinut un scor de minim 3 la sută la locale vor avea banii de campanie decontaţi de la bugetul de stat. 

Florin Mituleţu, preşedintele AEP: Avem angajate 110 milioane de lei pentru rambursarea la alegerile locale. Decontările se fac urmare a verificărilor Departamentului de control al finanţării partidelor.

Alegerile locale din 2020 au fost bogate. Asta deşi, paradoxal, campaniile s-au mutat în mare parte în online. 

Septimiu Pârvu, expert electoral Expert Forum: Am avut mult mai puţine evenimente. Tradiţionalele concerte sau evenimente care se organizau în campania electorală nu au mai existat. Cea mai mare parte a banilor au mers în zona de print. Partidele au apelat destul de mult la fluturaşi sau tot felul de broşuri, au mers în zona de online, inclusiv campanie plătită. 

Pe ce s-au cheltuit exact banii vom afla abia anul viitor, după controalele Autorităţii Electorale Permanente. Dacă suma de 190 de milioane de lei pare mare, e de menţionat că statul nu decontează şi sumele cheltuite în precampanie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri politice » Alegerile locale din acest an au costat de patru ori mai mult decât cele din 2016