Alegerile locale din acest an au costat de patru ori mai mult decât cele din 2016

De Larisa Bernaschi.
Publicat: 15.10.2020, 21:19.
Actualizat: 15.10.2020, 21:22

Alegerile locale au costat partidele de patru ori mai mult anul acesta decât în 2016, deşi campania s-a ținut mai mult online decât în stradă. Partidele şi independenţii au depus deja sumele care vor să le fie decontate. Însă nu îşi vor primi cu toţii banii înapoi.

Partidele au cheltuit de patru ori mai mulţi bani în campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, decât pentru acelaşi scrutin din urmă cu patru ani. Aproape 200 de milioane de lei vor să deconteze partidele acum, faţă de 46 de milioane de lei în 2016.

Septimiu Pârvu, expert electoral Expert Forum: Este adevărat că avem mai mult partide decât acum patru ani, dar cea mai mare parte a banilor au fost aduşi în campanie tot de partidele clasice, partidele vechi.

Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de cei din Partidul Social Democrat, vorbim de peste 41 de milioane de lei, urmaţi de liberali, cei care vor ca statul să le deconteze nu mai puţin de 37 de milioane de lei.

Şi cei de la Partidul Mișcarea Populară vor ca statul să deconteze 20 de milioane de lei, bani cheltuiţi în campania electorală. S-au abţinut de la cheltuieli cei de la Uniunea Salvați România, dar şi cei de la ALDE au cheltuit aproximativ 10 milioane de lei.

În total, statul ar trebuie să deconteze 190 de milioane de lei pentru campania electorală de la alegerile locale.

Banii folosiţi în campania electorală provin din fondurile proprii ale formaţiunilor politice, din buzunarele candidaţilor, dar şi din donaţii.

Doar partidele şi candidaţii independenţi care au obţinut un scor de minim 3 la sută la locale vor avea banii de campanie decontaţi de la bugetul de stat.

Florin Mituleţu, preşedintele AEP: Avem angajate 110 milioane de lei pentru rambursarea la alegerile locale. Decontările se fac urmare a verificărilor Departamentului de control al finanţării partidelor.

Alegerile locale din 2020 au fost bogate. Asta deşi, paradoxal, campaniile s-au mutat în mare parte în online.

Septimiu Pârvu, expert electoral Expert Forum: Am avut mult mai puţine evenimente. Tradiţionalele concerte sau evenimente care se organizau în campania electorală nu au mai existat. Cea mai mare parte a banilor au mers în zona de print. Partidele au apelat destul de mult la fluturaşi sau tot felul de broşuri, au mers în zona de online, inclusiv campanie plătită.

Pe ce s-au cheltuit exact banii vom afla abia anul viitor, după controalele Autorităţii Electorale Permanente. Dacă suma de 190 de milioane de lei pare mare, e de menţionat că statul nu decontează şi sumele cheltuite în precampanie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • pe 29.10.2020 la 23:01
Liviu Dragnea, uitat de foștii colegi din PSD de ziua lui de naștere
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Politic • pe 26.10.2020 la 19:22
Nicușor Dan a fost validat ca primar al Bucureștiului (Video)

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...