Antena Meniu Search
x

Video Documentarea a luat sfârșit. Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la numirile politice din Mureș

La patru zile de când jurnaliștii de la Recorder au prezentat cazul inginerului Ovidiu Ianculescu, schimbat din funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș pentru a i se face loc unui om susținut politic de PNL, președintele României are prima reacție.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 27.11.2020, 17:24

Klaus Iohannis a transmis primul mesaj după numirile politice de la Apele Mureș
Președintele României, Klaus Iohannis - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • Klaus Iohannis a transmis pe site-ul Presidency un comunicat pe tema politizării.

Pe 23 noiembrie a fost publicat materialul care prezintă cazul lui Ovidiu Ianculescu, forțat să plece de la conducerea Apelor Mureș, pentru ca în locul său să vină un liberal cu zero experiență în domeniu. În scurt timp, reportajul s-a viralizat și a depășit două milioane de vizualizări.

Peste noi au intrat două persoane, de la Corpul de Control al directorului ANAR, Ervin Molnar. Domnule, ce se întâmplă aici? Zice: "Păi, uite, Ovidiule, că a trimis Ervin Molnar Corpul de Control, că tu nu vrei să îţi dai demisia şi au venit să te forţeze să îţi dai demisia din funcţia de director pentru că este promisă unui personaj din PNL Mureş. Şi şeful Corpului de Control mi-a zis: "Domnule, pentru ce?" "Păi, să vă daţi demisia!"

Pentru liniştea familiei mele, pentru liniştea copiilor mei şi a mea, profesională, să nu mă pun cu un partid aflat la putere, că au toate mijloacele şi toate instrumentele la îndemână să mă facă praf. Această expunere mi-au făcut-o şi alţi directori cu mult mai multă experienţă decât mine şi în vârstă, care tot aşa m-au sfătuit: "Copile, nu te pune cu ei, că te fac praf!", spune Ovidiu Ianculescu în materialul Recorder.

Miercuri seară, la două zile după prezentarea cazului, în cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis a fost întrebat despre acest exemplu de politizare. Răspunsul: ”După ce mă documentez, pot să vă răspund.

Vineri, la patru zile de la reportaj, documentarea a luat sfârșit. Președintele României a transmis o declarație de presă cu privire la numirile politice în funcții publice.

Klaus Iohannis, despre tema politizării

Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.

La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri politice » Documentarea a luat sfârșit. Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la numirile politice din Mureș