Meniu LIVE
Search
x

Fostul deținut politic Octav Bjoza, demis din Guvern. Explicația lui Florin Cîțu: A pus pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, Octav Bjoza a fost demis din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

De Redactia Observator la 16.03.2021, 13:09

Octav Bjoza a fost eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului publicată luni în Monitorul Oficial. ”A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice” şi-a argumentat premierul Florin Cîţu decizia, potrivit news.ro.

O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului şi a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti  aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”, a transmis marţi premierul. El a afirmă că încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului.

”O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a subliniat Cîţu.

Cine este Octav Bjoza

Pe acelaşi subiect

Demiterea lui Octav Bjoza are loc după ce asociaţia condusă de acesta a transmis în 12 martie un comunicat refertor la Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparaţii materiale copiilor foştilor deţinuţi politici, deportaţi, prizonieri. El precizează că Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, intrată în istoria recentă sub denumirea prescurtată de AFDPR, nu este afiliată şi nu se va alinia politic niciunui partid.

”AFDPR nu contestă existenţa Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului, cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârşite asupra etniei evreilor – şi nu numai. Odată subliniate aceste chestiuni, noi, toţi beneficiarii Decretului-Lege nr. 118/1990, suntem nu doar uimiţi, ci chiar revoltaţi de faptul că am ajuns motiv de dispute între parlamentari. Desigur, motivele sunt concrete!”, se arată în comunicat. ”Cu o zi înainte de a fi supusă votului în plenul Parlamentului, la Comisia pentru muncă, trei deputaţi (Vexler Silviu, Ganţ Ovidiu şi Adnagi Slavoliub) au cerut membrilor acestei comisii introducerea a încă două articole, „13” – „Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfăşurat o activitate fascistă sau legionară în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel, PRECUM ŞI COPIILOR ACESTORA” şi „14” în care se spune: „Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a Municipiului Bucureşti, ÎN BAZA SESIZĂRILOR primite sau din proprie iniţiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor acestei legi (…)”, explică Bjoza în comunicat.

Nu acceptăm falsificarea încă o dată a istoriei recente a României (pentru prima, a se vedea Mihai Roller)! Mai ales că în ultimii 75 de ani am avut şi noi o contribuţie directă cât de mică! Chiar ne-a lovit pe toţi ignoranţa, amnezia sau mai degrabă relele intenţii, lăsând să treacă neobservat faptul că regimul comunist „ilegitim şi criminal”, prin aşa-zisele „Tribunale ale Poporului”, au trimis la moarte sau la ani grei de temniţă şi lagăre de exterminare, prin bătăi, înfometare şi munci silnice, tot ce a avut acest popor mai demn, mai sfânt, mai bine pregătit profesional”, se arată în comunicat. ”Chiar uităm că regimul comunist a făcut zeci de mii de victime şi, dacă luăm în calcul soţiile şi copiii rămaşi acasă, cifra celor care au avut de suferit se apropie cu certitudine de două milioane de cetăţeni ai acestei ţări?!? Chiar vreţi să vă amintim cine au fost primii trei şefi ai Securităţii Poporului, care au săvârşit cele mai abominabile crime din lumea comunistă europeană, lucru recunoscut şi de marele disident rus Aleksandr Soljeniţîn?!? Poate că da: Alexandru Nicolschi, Mişu Dulgheru şi Tudor Sepeanu! Chiar vreţi să vă spunem ce găsim în dosarele înaintaşilor celor care au neruşinarea să ne dea astăzi lecţii de morală şi demnitate?!?”, mai scriu foştii deţinuţi politic, adăugând: ”Iată doar câteva „perle”: – „vechi militant al clasei muncitoare”; „vechi comunist ilegalist”; ”activitate titoistă”;  „înscris în organizaţia tineretului hitlerist”; „înscris voluntar în SS-ul german”.

Acum în vârstă de 82 de ani, Octav Bjoza a fost arestat în 1958, fiind acuzat că, „împreună cu alţi 14 elevi, studenţi şi muncitori din organizaţia anticomunistă «Garda Tineretului Român» din Braşov, care avea drept scop înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei”. A fost judecat de către Tribunalul Militar Braşov, la data de 10 octombrie 1958 şi condamnat la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, prin sentinţa nr. 672/10.10.1958, pentru delictul de „crimă de uneltire împotriva ordinei sociale”. Procesul a durat o singură zi, de la ora 7.00 la ora 22.00. Preşedintele completului de judecată a fost faimosul maior de justiţie Dragoş Cojocaru, cel care a trimis la moarte loturile de luptători anticomunişti ale maiorului Nicolae Dabija, Ion Gavrilă Ogoranu şi altele. A trecut prin închisorile: Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava – Fortul „13”, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării, ca Bacul „4”, Periprava Centru şi Periprava – Secţia Grindu, de unde a fost eliberat în , 23 iunie 1962.

AUR, despre demiterea lui Octav Bjoza: Gestul premierului PNL arată care este adevărata culoare a coaliţiei de guvernământ - roşul aprins al tancurilor sovietice, bolşevice

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor au reacţionat după ce prim-ministrul Florin Cîţu a decis să îl demită pe Octav Bjoza din funcţia în care îi reprezenta pe deţinuţii politici anticomunişti şi precizează că „gestul premierului PNL arată care este adevărata culoare a coaliţiei de guvernământ: roşul aprins, al tancurilor sovietice, bolşevice”. „Alianţa pentru Unirea Românilor îşi exprimă dezamăgirea faţă de faptul că, prin decizia premierului Cîţu de a-l demite pe dl Octav Bjoza din funcţia în care îi reprezenta pe deţinuţii politici anticomunişti, statul român transmite cetăţenilor săi şi lumii întregi că demnitatea, curajul şi verticalitatea morală nu sunt lucruri care să merite a fi promovate şi onorate.

Gestul premierului PNL de a-l demite pe singurul anticomunist autentic din aparatul guvernamental arată care este adevărata culoare a coaliţiei de guvernământ: roşul aprins al tancurilor sovietice, bolşevice. Octav Bjoza este un adevărat erou al României, un om cu care orice Guvern al României ar trebui să se mândrească. Diferenţa esenţială dintre Octav Bjoza şi Cîţu este că în timp ce Octav Bjoza s-a jertfit pentru ţară, actualii guvernanţi sacrifică ţara pentru interesele lor.

Duplicitatea guvernanţilor este stupefiantă. Chiar dacă au condamnat verbal sinistrul experiment comunist, PNL şi preşedintele Johannis nu au ezitat să decapiteze conducerea IICCMER, instituţia care investiga crimele odiosului regim, iar acum să-l arunce la coş pe singurul reprezentant al demnităţii naţionale din Guvern, pe Octav Bjoza. AUR este şi va fi alături de foştii deţinuţi politici, de cei care au luptat pentru demnitatea şi întregirea Ţării şi va face totul pentru ca memoria lor şi a celor care s-au opus deschis comunismului să fie onorată de generaţiile viitoare, pentru ca acestea să ştie că în România s-a luptat şi s-a murit pentru Libertate!”, arată formaţiunea politică într-un comunicat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Fostul deținut politic Octav Bjoza, demis din Guvern. Explicația lui Florin Cîțu: A pus pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului