Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a tăiat de pe listă promisiunea aşteptată de milioane de români: amânarea ratelor cu 12 luni

Vin ajutoarele. Guvernul a anunţat măsurile care ne vor ajuta să facem faţă scumpirilor. De la vouchere pentru familiile nevoiaşe la decontări de carburanţi pentru transportatori, Executivul promite măsuri cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. Dar a tăiat de pe listă o promisiune mult aşteptată de români: amânărea ratelor pentru 12 luni.

de Redactia Observator

la 11.04.2022, 20:06

Vezi și

Patru milioane şi jumătate de români vor primi, din două în două luni, vouchere în valoare de 50 de euro pentru alimente de bază. Măsura e valabilă până la finalul anului pentru persoanele cu venituri mici. De asemenea, peste 150 de mii de elevi care au burse sociale vor beneficia de 30 de euro lunar pentru rechizite, haine şi alimente. De la 1 iunie creşte valoarea tichetelor de masă de la 20 la 30 de lei. Pe lună, asta înseamnă între 600 şi 690 de lei. Tot de la 1 iunie, angajatorii vor putea creşte cu 200 de lei retribuţia angajaţilor plătiţi cu salariul minim, fără să plătească vreo taxă în plus.

În agricultură şi industria alimentară, salariul minim va urca la 3.000 de lei brut, similar celui din construcţii. Guvernul a decis şi posibilitatea amânării ratelor pentru 12 luni, aşa cum s-a întâmplat şi la începutul pandemiei, în martie 2020. Propunerea vine în contextul în care BNR a majorat dobânda de referinţă şi indicele ROBOR a atins un nou record. În condiţiile în care preţurile la combustibili au explodat, transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de carburant consumat. Iar IMM-urile care au avut probleme de aprovizionare din cauza războiului din Ucraina vor putea accesa granturi de până la 400 de de mii de euro. Cumulate, măsurile au un impact bugetar de 18 miliarde de lei.  Din aceşti bani, peste 7 miliarde sunt fonduri europene din exerciţiul bugetar 2006-2020 pe care nu am reuşit să le cheltuim.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Guvernul a tăiat de pe listă promisiunea aşteptată de milioane de români: amânarea ratelor cu 12 luni