Antena Meniu Search
x

Update! Aviz pozitiv pentru numirea lui Daniel Horodniceanu la șefia DIICOT

Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror șef al DIICOT, a susținut luni interviul în cadrul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Daniel Constantin Horodniceanu, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror șef al DIICOT, a susținut luni interviul în cadrul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

UPDATE 13:40 Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat luni aviz pozitiv numirii procurorului Daniel Constantin Horodniceanu în funcția de procuror-șef al DIICOT.

În proiectul său de management, Horodniceanu spune că dorește "readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale, grav afectate, în special psihologic, după evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat și o diminuare a dorinței de performanță a procurorilor", el făcând referire la arestarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica.

Horodniceanu propune să se "reîncarce responsabilizarea fiecărui procuror" în ceea ce privește actele și activitățile desfășurate, dar și readucerea spiritului de echipă, precum și verificarea individuală, de către echipa nou-formată, a fiecărui procuror și crearea unui moment "zero" în ceea ce privește activitatea acestora.

În proiectul de management, Horodniceanu a identificat mai multe riscuri la adresa DIICOT: scurgerile de informații din dosare; influențarea deciziilor procurorilor de către persoane cu putere economică și financiară; interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta polițiști și magistrați; creșterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalității organizate; lipsa de protecție fizică a procurorilor; campanii de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor, mai ales în cadrul unor dosare în care sunt implicați politicieni și oameni de afaceri.

În cadrul interviului, Constantin Horodniceanu a răspuns mai multor întrebări puse de membrii Secției pentru procurori din CSM.

Florentina Gavadia l-a întrebat pe Horodniceanu cum va reacționa dacă, la un moment dat, află că un procuror de la un serviciu teritorial al DIICOT discută la o masă cu un politician de rang înalt despre dosare.

"În primul rând, voi încerca să verific dacă informația este reală. Voi căuta să văd dacă relația dintre procurorul respectiv și persoana cu care stă de vorbă este dinainte ca acesta să devină procuror. Voi căuta să am o discuție cu procurorul respectiv, pentru a vedea ce l-a animat să poarte discuția la respectiva masă. După ce voi face toate verificările și, dacă voi constata că această discuție s-a purtat asupra activității procurorului, voi solicita procurorului general să ia măsurile legale. Titularul acțiunii disciplinare este procurorul general, eu sunt subordonat procurorului general al României", a răspuns Horodniceanu, potrivit Mediafax.

Tot în cadrul interviului, Horodniceanu a fost rugat să indice 3 calități care îl recomandă să preia funcția de procuror șef al DIICOT, el răspunzând: "Cred că unul dintre lucrurile care mă recomandă este că am o viață socială foarte săracă. Am experiență managerială de mai mulți ani. Am dat dovadă de responsabilitate".

La capitolul defecte, el a indicat faptul că nu face mult sport.

Alte întrebări puse de membrii CSM au vizat recuperarea prejudiciilor din infracțiuni, organizarea Centrului de aplicații operaționale, combaterea grupărilor de criminalitate organizată, apariția unor conflicte de competență între DIICOT și alte structuri de parchete, probleme de imagine cu care se confruntă DIICOT.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 9 aprilie, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a anunțat că l-a propus pe Daniel-Constantin Horodniceanu, șef DIICOT — Serviciul Teritorial Iași, pentru funcția de procuror șef al DIICOT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri politice » Update! Aviz pozitiv pentru numirea lui Daniel Horodniceanu la șefia DIICOT