Antena Meniu Search
x

Video Klaus Iohannis: România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la Schengen încă din 2011. Premierul Olandei vine săptămâna viitoare în ţara noastră

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, înainte de prima reuniune a „Comunității Politice Europene” de la Praga, că aderarea la Schengen este un lucru important pentru români şi că ţara noastră îndeplineşte cerinţele necesare încă din 2011. 

de Marina Dinu

la 08.10.2022, 09:05

Vezi și

Aflat la reuniunea Consiliului European de la Praga, Klaus Iohannis a continuat să dea asigurări că România este pe drumul cel bun către aderarea la spaţiul Schengen, punând accent pe faptul că ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile necesare încă din 2011. 

Iohannis a mai anunţat că premierul Olandei, Mark Rutte, va veni săptămâna viitoare în România, pentru a vizita trupele NATO de la Cincu. Ca să adere la Schengen, România depinde foarte mult de Olanda, aproape singurul stat membru care nu este încă decis cu privire la intrarea noastră în spaţiul de liberă circulaţie din Europa.

Şeful statului a precizat că a oferit posibilitatea unui grup de experţi să vină să verifice încă o dată condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen, în următoarele zile. 

“Este un lucru cunoscut că împreună cu noi aşteaptă şi Bulgaria, tot de atâţia ani. Acum şi Croaţia a solicitat să intre. Şi eu personal, sunt convins că securitatea Europei şi controlul asupra mişcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătăţit dacă România, Bulgaria şi Croaţia ar fi cooptate în Spaţiul Schengen", a adăugat preşedintele României.

Pe acelaşi subiect

Noile afirmaţii vin în contextul în care şeful statului a precizat şi ieri că sunt şanse mari ca ţara noastră să adere la Schengen, mai ales că în acest moment e nevoie de unitate în Europa, având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

"Este nevoie de unitate şi solidaritate, vom condamna categoric anexările făcute de Rusia"

Tot la Praga vor începe discuţiile şi despre războiul din Ucraina. "Este nevoie de unitate, de solidaritate, vom condamna categoric anexările de teritorii anexate de Rusia, nerecunoscute, dar în acelaşi timp vreau să salut expres adoptatea celui del-al optulea pachet de sancţiuni care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut", a explicat preşedintele României. 

Iohannis: "Vom discuta măsuri legate de iarna care vine"

"Nu s-a reuşit o coborâre semnificativă a preţului energiei. Să despărţim piaţa gazului de cea a electricităţii. Sper să se convingă şi Comisia că este una din măsurile care poate da rezultate", a adăugat Iohannis, întrebat despre criza de energie. 

Iohannis susţine că este nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul general, dar în gaz în special. "Aici avem progrese, dar sunt prea puţine", a precizat şeful statului. 

Şeful statului, despre legile justiţiei: "Rugămintea mea expresă pentru Guvern şi pentru Parlament a fost să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia"

Întrebat despre legile justiţiei înainte de reuniunea de la Praga, Iohannis a declarat: "Comisia de la Veneţia a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine, pe legile justiţiei şi avem un set întreg de recomandări. Nu cred că dacă se cere încă o opinie, va fi diferită faţă de cele de până acum."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis: România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la Schengen încă din 2011. Premierul Olandei vine săptămâna viitoare în ţara noastră