Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen până la finalul anului: "Există posibilitatea, dar garanţia nu"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi dacă România ar putea intra în Spaţiul Schengen până la finalul acestui an, că există această posibilitate, însă nu există o garanţie că acest lucru se va întâmpla, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 06.10.2022, 15:00

Klaus Iohannis, preşedintele României
Klaus Iohannis, preşedintele României - Profimedia Images

Şeful statului a adăugat că sunt şanse ca ţara noastră să adere la Schengen, în contextul în care e nevoie de unitate în Europa, având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Klaus Iohannis declaraţii despre aderarea la Spaţiul Shengen

„Există această posibilitate, dar garanţia, trebuie să o spun clar, nu există încă. Ne implicăm cu toţii pentru a reuşi acest lucru, eu, Guvern, europarlamentarii. MAI lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi asta se poate realiza dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni membre în Spaţiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat joi la Praga, ce şanse are România să fie primită în Schengen până la finalul acestui an.

Întrebat despre opoziţia Olandei privind intrarea României în Schengen, şeful statului a replicat: „Suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România care vor să vadă dacă, după 11 ani, ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă suntem în continuare pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem”.

Pe acelaşi subiect

„După aceea vor fi discuţiile politice şi disucţia finală în JAI, acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem şanse mai bune decât în altă conjunctură”, a completat Iohannis. 

Referitor la declaraţiile europarlamentarului PNL Rareş Bogan, potrivit cărora România ar putea exportul de cereale din Ucraina, dacă ţara noastră nu va fi primită în Schengen, preşedintele Iohannis a precizat: „Cred că l-a luat puţin valul. Nu se pune problema se aşa ceva. Noi căutăm să susţinem Ucraina şi exportul de cereale către Europa, de aceea nu se pune problema de aşa ceva”. 

Cine se opune la intrarea în Schengen

Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre ”se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”.

În schimb, europarlamentarul german Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări, relatează Euractiv, citat de news.ro

În 2011, subiectul a fost votat de miniştrii naţionali, dar aderarea a fost blocată de guvernele Olandei şi Finlandei, iar aderarea la Spaţiul Schengen necesită unanimitate. ”Preşedinţia cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei şi României să facă parte pe deplin din Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen până la finalul anului: "Există posibilitatea, dar garanţia nu"