Antena Meniu Search
x

Video Legea bugetului şi ordonanţa "Trenuleţ" vor fi adoptate azi. Măsurile fiscale pregătite pentru 2024: bugetarii, afectaţi direct

Legea bugetului şi aşa-numita ordonanţă "Trenuleţ" urmează să fie adoptate astăzi. Se întâmplă însă la mai puţin de 24 de ore de când au fost puse în transparenţă decizională, iar economiştii cred în continuare că bugetul pe anul viitor este mult prea optimist.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 14.12.2023, 13:04

Vezi și

Anul viitor, angajările la stat vor fi îngheţate, la fel şi sporurile, dar şi indemnizaţia de hrană. Orele suplimentare vor fi răsplătite cu zile libere în sistemul bugetar, excepţie vor face însă militarii şi poliţiştii. De asemenea, vor dispărea şi banii pentru compensarea facturilor, dar şi voucherele pentru profesori. Se eşalonează pe 5 ani şi drepturile salariale, plătite în instanţă.

Măsurile se vor reflecta în preţurile de la raft

Punctul de amendă va creşte de 1,45 de lei, la 1,65 de lei. Vor fi şi majorări în sistemul bugetar, de 1,5% pentru toţi funcţionarii publici, aşadar 1,2 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Aici se încadreză şi unii demnitari: primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene. Profesorii vor avea bani mai mulţi: 13% în plus de la 1 ianuarie 2024 şi 7% de la data de 1 iunie. Pensiile vor creşte în 2024, în două etape. De la 1 ianuarie vor fi indexate cu rata inflaţiei, iar de la 1 septembrie va avea loc o a doua majorare.

De la data de 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare şi alte măsuri fiscale, creşteri de taxe şi impozite, măsuri care se vor reflecta în preţuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Legea bugetului şi ordonanţa "Trenuleţ" vor fi adoptate azi. Măsurile fiscale pregătite pentru 2024: bugetarii, afectaţi direct