Antena Meniu Search
x

Lucian Bode, prima reacție după ce UBB a anunțat oficial că a plagiat doctoratul

Lucian Bode a reacționat pe pagina sa oficială de Facebook după Universitatea Babeş-Bolyai a confirmat în mod oficial faptul că și-a plagiat lucrarea de doctorat. În mesajul său, ministrul susține în continuare că nu este vinovat de încălcarea eticii academice și că raportul creează un precedent periculos prin "demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022". În plus, el a anunțat că se va adresa instanței, argumentând că Comisia de Etică a universității a operat în afara cadrului legal.

de Adrian Popovici

la 11.01.2023 , 21:57

În postarea sa, Bode a explicat că metoda de citare pe care a folosit-o respectă standardele academice de redactare din 2018 și că "sintagma «profund viciată» e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică". De asemenea, el a ținut să precizeze că lucrare sa a trecut prin toate procesele de verificare cerute de lege, fiind certificată la momentul depunerii de Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Ministrul a mai adăugat că este de părere că dezbaterile pe tema acuzațiilor de plagiat reprezintă un atac politic la adresa sa și a formațiunii din care face parte. De asemenea, Bode consideră că UBB a fost ținta presiunilor și că instituția de învățământ superior s-a grăbit să dea un verdict fără a mai aștepta o decizie din partea instanței.

"Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, fac următoarele precizări:

Vezi și

1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

Pe acelaşi subiect

2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.

3. În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.

4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:

• Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.

• Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale.

Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent de cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea. Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă. Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată.

Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii", a transmis Lucian Bode pe pagina sa.

Reacția Emiliei Șercan: "Dr. Bode e plagiator în mod oficial"

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a adus în spațiul public subiectul plagiatului din doctoratul lui Lucian Bode a reacționat la rândul ei la decizia Comisiei de Etică de la UBB. Aceasta acuză instituția că "de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde", recomandându-i să-și refacă lucrarea.

"Dr. Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a UBB confirmă dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode - CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI - retragerea acesteia.

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde.

S-a raportat la "cazul Bode" în cheie politică mai mult decât etică."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Călătoriți cu trenul pe caniculă?
Observator » Stiri politice » Lucian Bode, prima reacție după ce UBB a anunțat oficial că a plagiat doctoratul