Antena Meniu Search
x

Marcel Ciolacu: PSD, de acord cu sistemul de premier prin rotaţie. Aşteptăm şi de la PNL o decizie similară

Marcel Ciolacu a declarat la finalul unei noi întâlniri cu PNL că aşteaptă de la liberali o decizie în privinţa premierului prin rotaţie pentru a da drumul negocierilor pentru numele de premier.

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 16:51

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este de acord cu premierul prin rotaţie
Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este de acord cu premierul prin rotaţie - Observator

Marcel Ciolacu a precizat că PSD a hotărât să fie de acord ca funcţia de premier să fie deţinută prin rotaţie de ambele formaţiuni care vor compune coaliţia de guvernare şi anule PSD şi PNL, însă social-democraţii aşteaptă ca liberalii să ia o decizie prin care să accepte ca prim-ministrul să fie prin rotaţie, iar apoi vor avea loc negocieri cu privire la numele persoanei care va conduce noul Executiv.

Eu cred că suntem întârziaţi şi va trebui să facem cât mai repede acest lucru. În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotaţie. Aşteptăm de la PNL o decizie în acest sens şi după ce există o decizie că PNL acceptă acest lucru, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî. PSD e pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament, întrebat când va exista o propunere de premier şi dacă el este o variantă pentru această poziţie.

Chestionat dacă ar trebui ca PSD să dea primul premierul sau PNL, Ciolacu a răspuns: „Trebuie să fie o decizie. Ca să putem discuta dacă e primul sau al doilea, trebuie să existe o decizie în PNL că vor premier prin rotaţie”.

Liderii PNL se întâlnesc pentru a da mandat pentru premier rotativ

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu a anunţat că va fi o singură propunere de premier din partea unei coaliţii PNL-PSD, nu va merge fiecare partid cu câte o nominalizare de prim-ministru. Liderul liberalilor a adăugat că PNL doreşte să dea primul premierul, dacă va fi o rotaţie a partidelor privind funcţia de şef al Guvernului.

Marţi seară, liderii PNL se vor reuni în Biroul Executiv pentru a analiza varianta rotaţiei premierilor, pentru care liberalii nu s-au exprimat încă în interior.

Problema liberalilor este că scenariul rotaţiei premierilor nu a fost validat în forurile de conducere, astfel că o negociere la nivel de preşedinţi de partid nu are nicio valoare atâta vreme cât Florin Cîţu nu ia mandat de la conducerea partidului. Forul care trebuie să valideze o astfel de variantă este Consiliul Naţional. 

Florin Cîţu a negat că ar pune condiţii ca PSD pentru numele de premier

Întrebat dacă PNL ar avea ceva împotrivă ca Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu să ocupe funcţia de premier dacă desemnarea ar veni din partea PSD, Florin Cîţu a declarat că "PNL nu pune astfel de condiţii".

"Noi vorbim de principii. Noi suntem singurul partid care nu pune astfel de condiții. Văd că toate celelalte partide au tot felul de condiții, ceea ce îmi arată mie că, de fapt, nu vor la guvernare când vin cu astfel de condiții. Eu am văzut că USR își propune președintele partidului, am văzut că PSD își propune președintele partidului. Cumva, când este vorba de PNL, toată lumea trebuie să aibă o opinie", a declarat Florin Cîţu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Marcel Ciolacu: PSD, de acord cu sistemul de premier prin rotaţie. Aşteptăm şi de la PNL o decizie similară