Antena Meniu Search
x

Ministrul Aurescu: România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Moldova atât timp cât va fi necesar

România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 17:05

Ministrul Aurescu: România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Moldova atât timp cât va fi necesar
Ministrul Aurescu: România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Moldova atât timp cât va fi necesar - Facebook

"Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar", a spus Aurescu, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, axată pe teme de securitate.

El a subliniat că România, ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei.

Bogdan Aurescu a reiterat că ţara noastră condamnă "ferm" atrocităţile comise de Rusia în Ucraina, evidenţiind necesitatea ca toţi cei responsabili să fie traşi la răspundere în conformitate cu dreptul internaţional şi pe baza instrumentelor de drept internaţional.

La trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, care au semnat o declaraţie comună.

Pe acelaşi subiect

Aurescu: Cei care au comis crime internaţionale în Ucraina să fie traşi la răspundere

"Declaraţia se concentrează pe dezvoltarea relaţiilor puternice între cele trei ţări în domenii extrem de relevante, atât în domeniul politic, cât şi în cel economic, de infrastructură, apărare, securitate, cultură şi consemnează faptul evident că avem viziuni similare cu privire la o Mare Neagră care să fie stabilă şi sigură. Ne exprimăm, de asemenea, dorinţa să se întărească cooperarea noastră inclusiv în ceea ce priveşte combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi în ceea ce priveşte combaterea propagandei ruseşti, a dezinformării şi în ceea ce priveşte întărirea rezilienţei noastre. Acest document subliniază angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei în graniţele recunoscute la nivel internaţional, reiterează faptul că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic pentru securitatea nu doar a regiunii, ci şi a spaţiului euro-atlantic în ansamblul său", a explicat Aurescu.

Ministrul de Externe a arătat că în document se subliniază importanţa ca în acest an atât Ucraina, cât şi Republica Moldova să obţină deschiderea negocierilor de aderare pentru a ajunge state membre ale Uniunii Europene cu drepturi depline şi sprijinul pentru formula de pace propusă de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Subliniem încă o dată cât de important este ca toţi cei care au comis crime internaţionale în Ucraina să fie traşi la răspundere şi ne reiterăm angajamentul ca această cooperare trilaterală să fie întărită în continuare la fel ca şi coordonarea noastră în acest format", a adăugat Aurescu.

El a precizat că următoarea reuniune trilaterală, care va avea loc în lunile următoare, se va concentra pe aspecte legate de infrastructură şi de cooperare în domeniul energiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ministrul Aurescu: România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Moldova atât timp cât va fi necesar