Antena Meniu Search
x

Video Ministrul Cseke Attila consideră necesară introducerea certificatului Covid pentru personalul medical: Poate avea loc şi încetarea contractului de muncă

Ministrul interimar al Sănătăţii Cseke Attila a declarat, marţi, după vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid, că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 28.09.2021, 11:57

Ministrul Cseke Attila
Ministrul Cseke Attila - Mediafax Foto / Alexandru Dobre

"Ieri, Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personal din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru personal din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. (...)

Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, că trebuie să prezinte conducătorului unităţii, respectiv unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, trebuie să prezinte aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul. Există această posibilitate", a spus ministrul interimar.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Sancțiuni pentru managerii spitalelor care nu respectă legea

Cseke Attila a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, apoi ar urma încetarea contractelor de muncă, scrie Agerpres.

"În cazul în care nu se prezintă (certificatul digital - n.r.) - avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală şi nu se testează - va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, este "logic" ca personalul medical să se vaccineze.

"Avem 15 state în întreaga lume, dintre care unele în Uniunea Europeană, care au inclus vaccinarea obligatorie. Noi, prin acest proiect legislativ, spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze. Este totuşi o nuanţă. (...) Statul român a pus la dispoziţie tuturor, inclusiv personalului medical, gratis acest vaccin. Eu cred că toţi cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, cred în ştiinţă medicală, că doar nu facem medicină prin punerea mâinii pe pacient, ci facem prin aplicarea unor metode, unor tehnologii, cu ajutorul unei aparaturi moderne, cu ajutorul medicamentelor, cu ajutorul vaccinurilor.

Şi atunci este - cred eu - absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă totuşi există persoane din această categorie care din diferite motive nemedicale nu doresc să se vaccineze, atunci pentru protecţia pacienţilor în primul rând. Pentru că pacientul, atunci când intră într-o unitate sanitară, aşteaptă să aibă protecţie în ceea ce priveşte posibilitatea de infectare, în sensul în care această posibilitate să fie redusă până la zero", a arătat Cseke Attila. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri politice » Ministrul Cseke Attila consideră necesară introducerea certificatului Covid pentru personalul medical: Poate avea loc şi încetarea contractului de muncă