Antena Meniu Search
x

Video Noi modificări la Codul Muncii: Mai multe zile de concediu şi beneficii pentru bugetari. "Dacă au o portiţă să profite de anumite avantaje, o vor face"

Dacă demnitarii îşi votează salarii mai mari, pentru ceilalţi bugetari au pregătit zile de concediu în plus, concediu paternal şi telemuncă. Toate sunt modificări la Codul Muncii şi la cel Administrativ pe care Parlamentul le-a adoptat într-un proiect de lege. Doar că, de teamă că angajaţii de la stat sunt obişnuiţi cu...statul, angajatorii cer norme clare de aplicare, care să nu lase loc de abuz. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 21.09.2022, 20:13

Vezi și

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea legii 53/2003, Codul Muncii republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cinci zile de telemuncă pe lună, cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude şi zece pentru situaţii neprevăzute. Asta au votat deputaţii şi tot pe tema asta s-au şi contrat la dezbateri. 

Adrian Solomon, deputat PSD: Se urmăreşte consolidarea cadrului legal privind drepturile salariaţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, reglementate prin Codul Muncii.

Mai multe zile de concediu pentru bugetari

Seidler Cristian Gabriel, deputat USR: Cu ocazia aceasta s-au strecurat şi o mulţime de elemente care nu fac altceva decât să birocratizeze suplimentar încheierea unui contract de muncă, ceea ce nu va ajuta, din păcate, la creşterea numărului de angajaţi din România, dimpotrivă.

Pe acelaşi subiect

Dumitru Coarnă, deputat neafiliat: Este adevărat că, ea în mare parte, priveşte angajaţii şi probabil pe unii îi deranjează lucrul ăsta. 

Axinia Adrian George, deputat AUR: Susţinem drepturile lucrătorilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. 

Au votat cu două mâini, dar norme de aplicare încă nu sunt, ca să poată fi evitate eventualele abuzuri. Pentru angajaţii cu alte preocupări sau pur şi simplu fără chef de muncă, cei care s-au trezit în situaţia asta au găsit soluţii. În urmă cu doi ani, primarul comunei Belinţ, din Timiş, devenea celebru după ce a început să-și testeze angajații cu etilotestul. N-a reuşit să-i dezveţe de băut, dar...

Laurențiu Târziu, primar Belinț-reporter: După un an si 10 luni, aparatul a avut un real succes pentru că acele persoane nu se mai regăsesc printre noi. 

- Şi-au dat demisia? 

- Da, şi-au dat demisia pentru că nu au putut să reziste probabil la viciile respective. 

Acum, noile reguli îl bucură, dar îl şi îngrijorează. 

Laurențiu Târziu, primar Belinț: Aceasta lege pentru angajaţii de la stat şi din administraţiile publice, care tratează munca la modul cel mai serios este un ajutor, atunci când acele persoane au nevoie. Dar, există acea clasă care poate profita de ea. În comune, fiind o populaţie mai restrânsă îi cunoaştem şi ne dăm seama, să încercăm să îi îndreptăm, sau să nu repete în mod continuu.

Oamenii cred că mulţi nu vor putea rezista tentaţiei. 

Români: - În domeniul public nu e o concurenţă ca în cel privat. Dacă au o portiţă, o posibilitate să beneficieze de anumite avantaje, o vor face.

- În mod sigur vor fenta şi vor beneficia şi-şi vor căuta să tragă cât mai mult spre a avea zile libere. Oamenii nu au tendinţa de a munci mai mult sau de a fi productivi, mai ales la stat.

Legea merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Noi modificări la Codul Muncii: Mai multe zile de concediu şi beneficii pentru bugetari. "Dacă au o portiţă să profite de anumite avantaje, o vor face"