Antena Meniu Search
x

Parlamentul se reuneşte de la ora 18.00 pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul măsurilor fiscale

Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună, pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite. Amendamentele parlamentarilor la proiectul Executivului pot fi depuse până la ora 13.00, a mai stabilit conducerea Parlamentului.

de Redactia Observator

la 26.09.2023, 10:21

Parlamentul se reuneşte de la ora 18.00 pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul măsurilor fiscale
Parlamentul se reuneşte de la ora 18.00 pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul măsurilor fiscale - Facebook

Guvernul Ciolacu urmează să îşi asume răspunderea marţi, în Parlament, pe un proiect de lege care cuprinde mai multe măsuri fiscale. Parlamentarii pot depune amendamente până la ora 13.00, a decis marţi dimineaţa conducerea reunită a celor două Camere.

Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, însă va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”, anunţa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după şedinţa de guvern. El precizat căl va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente şi anume la 3.300 lei.

”Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament”, a spus şeful Executivului, Marcel Ciolacu, în şedinţă.

El a dat asigurări că nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, măresc salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei. ”Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”, a mai spus Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

Procedura privind asumarea răspunderii

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Parlamentul se reuneşte de la ora 18.00 pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul măsurilor fiscale