Antena Meniu Search
x

Primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, va fi judecat sub control judiciar

Primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, va fi judecat sub control judiciar, după ce Tribunalul Harghita a respins propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului la domiciliu, hotărârea putând fi atacată cu recurs

Primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, va fi judecat sub control judiciar, după ce Tribunalul Harghita a respins propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului la domiciliu, hotărârea putând fi atacată cu recurs

'Tribunalul Harghita a respins propunerea procurorului de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Târgu Mureș de prelungire a măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Mezei Janos. Înlocuiește măsura arestării la domiciliu luată prin încheierea penală nr.19/CU/TL din 17.04. 2015 a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Târgu Mureș cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii', a declarat joi Xantus Ildiko, consilier la Biroul de Informații și Relații Publice a Tribunalului Harghita.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mezei Janos trebuie să respecte mai multe obligații, stabilite de judecător.

Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, la Curtea de Apel Târgu Mureș.

Dacă hotărârea va rămâne definitivă, Mezei Janos va putea să-și exercite funcția de primar.

Procurorii DNA Târgu Mureș l-au trimis în judecată pe Mezei Janos, la sfârșitul lunii mai, pentru abuz în serviciu, șantaj și instigare la delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2013, primarul Janos Mezei și-a exercitat în mod fraudulos atribuțiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafață de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roșu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susțin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC "Monturist" SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinței bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

În 17 ianuarie 2015, precizează DNA, edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunțător în cauză, ca în cel mult două zile (până în 19 ianuarie, ora 09,00) să vină la sediul primăriei și să-și prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecințe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale și/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci și locui în Gheorgheni.

În 30 ianuarie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Târgu Mureș a dispus admiterea contestației Ministerului Public și menținerea față de Janos Mezei a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia, printre altele, obligația suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni.

'Din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că Janos Mezei a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfășurând activități pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în ședință, textul unei scrisori, al cărei inițiator a fost el însuți. Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC 'Monturist' SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului. Dezbaterile ședinței Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost înregistrate audio-video și stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria Gheorgheni? Compartimentul Administrație Publică Locală", subliniază sursa citată.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, va fi judecat sub control judiciar