Antena Meniu Search
x

Video PSD s-a speriat de greva profesorilor şi a suspendat negocierile pentru "rotativă". Cât de mult vrea să amâne predarea ştafetei de la Palatul Victoria

Greva profesorilor blochează şi schimbarea de premier. PSD nu se mai grăbeşte să preia cea mai înaltă funcţie din Guvern. A suspendat negocierile, care vor fi reluate după proteste, indiferent cât vor dura acestea. Liberalii, de cealaltă parte, forţează mâna social democraţilor: Nicolae Ciucă îşi depune mandatul vineri, aşa cum era în calendarul iniţial.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 22.05.2023, 20:12

Vezi și

Negocierile pentru rocada guvernamentală sunt în aer. Cu criza din Educaţie, PSD nu mai vrea scaunul de premier. Social democraţii trag de timp, însă liberalii refuză amânarea rotativei. "Ne dorim cu totii o tranzitie rapida, iar premierul a anuntat ca pe data de 26 isi va depune mandatul. Ca atare, tranzitia rapida trebuie facută pentru a nu bloca administratia", a declarat Alina Gorghiu, preşedintele Senatului. Iniţial, discuţiile pentru noul Guvern s-au oprit într-un minister. Acum, piedicile sunt reforma pensiilor speciale şi greva profesorilor. Marcel Ciolacu, viitorul premier, anunţa în weekend că amână orice negociere până când problema salariilor din educaţie nu va fi fost rezolvată. Dorinţa PSD ar fi ca predarea ştafetei de la Palatul Victoria să se amâne cu cel puţin o lună, spun surse politice.

Acest joc politic arată că cei de la guvernare nu au soluţii pentru oameni, spun analiştii

În plus, Marcel Ciolacu şi-ar dori să fie desemnat premier de Klaus Iohannis înainte de reluarea negocierilor pentru rotativă. "Partidul Social Democrat nu a glumit când a zis că suspendăm negocierile. Această rotativă nu ar trebui să se întâmple decât peste o săptămână sau două, în funcţie de cum evoluează discuţiile", a declarat Gabriel Zetea, deputat PSD. Acest joc politic arată că cei de la guvernare nu au soluţii pentru oameni, spun analiştii.

"Tensiunile sociale vor deveni extrem de puternice, pentru că România dă semnalul că nu prea mai are bani. PSD-ul nu cred că doreşte să-şi asume o perioadă de criză şi şi-ar dori ca această criză să fie decontată de cei de la PNL. Ori cei de la PNL nu vor să deconteze ei criza, de unde şi blocajul", a declarat Andrei Ţăranu, analist politic. Între timp, UDMR a anunţat că se va întoarce la masa negocierilor pentru noul guvern. PSD, care ar fi trebuit să predea PNL ministerul Transporturilor nu vrea să-l mai cedeze. Aşa că liberalii vor acum Dezvoltarea deţinută de UDMR. În schimb, maghiarii ar putea primi Fondurile Europene, Mediul şi Cultura.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » PSD s-a speriat de greva profesorilor şi a suspendat negocierile pentru "rotativă". Cât de mult vrea să amâne predarea ştafetei de la Palatul Victoria