Antena Meniu Search
x

Video Raed Arafat spune că aplicaţia de monitorizare a propagandei este o obligaţie a României. Ce este "Ministerul Adevărului"

Apariţia unei platforme de monitorizare a presei, blogurilor, vlogurilor şi reţelelor sociale a produs valuri de indignare atât pe Internet, cât şi în mass-media. Platforma s-ar putea numi Ministerul Adevărului şi ar identifica anumite combinaţii de cuvinte care vor semnala o posibilă dezinformare şi propagandă rusă. 

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 15:37

Vezi și

O platformă care să scaneze dezinformările din mediul online a stârnit un val de controverse. Conform proiectului, un semnal de alarmă va fi tras în momentul în care preşedintele sau premierul sunt alăturaţi în acelaşi text cu cuvinte precum corupţie sau incompetenţă, iar persoanele care fac aceste asocieri sunt suspecte de propagandă rusă.

Mai multe ONG-uri au decis să se retragă din proiect, iar organizatia care îl girează spune că e exclus să elaboreze un astfel de algoritm. Iniţial, si Executivul a anunţat că nu are nici cea mai mică intenţie să cenzureze presa sau reţelele sociale.  

Raed Arafat susţine că înfiinţarea acestei platforme de monitorizare şi răspuns este obligaţia României, ca stat-membru al Uniunii Europene.

"Dezinformarea este o armă a altora în acest moment. Noi trebuie să o combatem. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri democratice. Dar o armă folosită în aceste momente, armă a dezinformării şi manipulării, trebuie oprită cu toate mijloacele", a declarat Raed Arafat.

Pe acelaşi subiect

Arafat, despre platforma care va scana dezinformările online

Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, vineri, despre platforma care va scana dezinformările online, la care se lucrează în colaborare cu societatea civilă, că nu este vorba despre cenzură, pentru că cenzura înseamnă să te duci să închizi site-ul respectiv, să te duci să pedepseşti pe cei care au publicat. ”Noi singurul lucru pe care l-am făcut sau l-am face, dacă vom continua această colaborare, ar fi să primim ştirea, să o verificăm şi să ieşim cu un răspuns şi o clarificare, pe ştirea respectivă, astfel încât o ştire falsă să fie demontată de la început”, a explicat Arafat.

Raed Arafat a declarat că cei care au comentat au urmat un fir de o ştire falsă care a fost publicată de o entitate mass-media. 

”Noi, astăzi am văzut că o încercare de a identifica ştirile false şi a le combate a fost aproape distrusă de către o ştire falsă, publicată de o entitate mass-media, care nu a sunat să întrebe, care a luat-o pe surse, care nici nici măcar nu a interesat-o despre ce e vorba, decât să scrie o minciună acolo şi să o publice”, a spus secretarul de stat. 

Arafat a arătat că ”ştirile false sunt răspândite, şi a văzut efectele acestor ştiri false recent, când toată România a mers la rând la benzinării, din cauza unei ştiri false, care dacă era depistată din timp, când a început să se răspândească, putea să iasă o reacţie imediată, să informeze populaţia corect şi să sisteze isteria care s-a produs”. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Raed Arafat spune că aplicaţia de monitorizare a propagandei este o obligaţie a României. Ce este "Ministerul Adevărului"