Antena Meniu Search
x

Statul îşi face aplicaţie anti-fake-news. Cei care asociază guvernul sau preşedintele cu corupţia sunt suspecţi de propagandă rusă

Statul român vrea să facă o platformă care să scaneze dezinformările din mediul online. Conform proiectului, un semnal de alarmă va fi tras în momentul în care preşedintele sau premierul sunt alăturaţi în acelaşi text cu cuvinte precum corupţie sau incompetenţă, iar persoanele care fac aceste asocieri sunt suspecte de propagandă rusă.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 11:57

Marcaj de stire falsă în cadrul unei aplicaţii pe telefon
Statul îşi face aplicaţie anti-fake-news pentru mediul online - Shutterstock

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina, relatează Profit.ro, conform News.ro.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relaţii publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe email, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”. 

Guvernul spune că nu a cerut monitorizarea vreunui termen anume

Pe acelaşi subiect

Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanţii societăţii civile în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false, cât timp rezultatul cooperării este în interesul şi beneficiul cetăţeanului, precizează Biroul de presă al Executivului.

Precizarea vine după anunţul organizaţiei neguvernamentale Global Focus Center de a crea, alături de "colegi din alte ONG-uri", un mecanism prin care să pună presiune pe guvern să comunice "mai prompt, mai corect, mai complet".

"Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanţii societăţii civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul şi beneficiul cetăţeanului. Iniţiativele  ONG-urilor şi experţilor media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false. 

Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar  Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific", se arată într-un punct de vedere al Executivului.

România a închis site-urile rusești de propagandă 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţa la finalul lunii februarie că mai multe site-uri care "propagau ştiri false, în contextul crizei din Ucraina", au fost închise sau urmează să fie închise.

"Ultimul operator care furnizează servicii TV în România va opri furnizarea Russia Today în România. Începând din această seară, niciun operator de difuzare a Russia Today din România nu va mai avea acest serviciu activ", a precizat Cărbunaru, la Palatul Victoria. 

Propagandă în vreme de război: presa rusă susţine că Zelenski se află în România, la Braşov

Ria Novosti, un ziar recunoscut ca fiind apropiat al administraţiei de la Kremlin, susţine într-un material că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu se află la Kiev ci este, cel mai probabil la Braşov. Publicaţia rusă îşi susţine teza citându-i pe cei de la "War on Fake", un canal de Telegram, care încearcă să demonstreze că înregistrările cu Zelenski din buncăr sunt de fapt nişte montaje editate şi trucate, realizate din alte locaţii decât Kievul.

"Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părăsit Kievul, iar apelul pe care l-a înregistrat poate să fi fost editat, scrie canalul War on Fake Telegram... Locația probabilă a lui Zelensky este orașul românesc Brașov: utilizatorii site-ului Flightradar au atras atenția asupra unei aeronave neidentificate care a decolat de la granița dintre Ucraina și România, însoțită de elicoptere ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Este posibil, scrie canalul, ca avioanele să-l transporte pe Zelensky și echipa sa", scriu cei de la Ria.ru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Statul îşi face aplicaţie anti-fake-news. Cei care asociază guvernul sau preşedintele cu corupţia sunt suspecţi de propagandă rusă