Antena Meniu Search
x

Video Guvernul, în luptă cu fake-news-urile: Ar putea înfiinţa Ministerul Adevărului

Guvernul ar putea să înfiinţeze un aşa numit "Minister al Adevărului".  Statul lucrează la o platformă care va trata ca suspect de propagandă rusă pe oricine care asociază preşedintele şi premierul, de exemplu, cu incompetenţa sau corupţia.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 21:01

Vezi și

Executivul spune că e vorba de o iniţiativă a mai multor ONG-uri, pentru a combate fenomenul de fake news. După apariţia informaţiei în spaţiul public, liderii PNL şi PSD au anunţat că nu sunt de acord cu iniţiativa. Lămuriri au venit spre seară şi de la şeful DSU, Raed Arafat. 

Furtişag, mizerie, corupţie ori incompetenţă. Sunt câteva dintre cuvintele care vor aprinde becurile roşii pentru platforma care ar urma să combată propaganda rusă. Reţelele de socializare sau site-urile de ştiri ar urma să fie monitorizate pentru stoparea ştirilor false.

Din acest motiv, oricine ar publica o anchetă legată de Guvern sau Preşedinţie riscă să fie etichetat drept agent al Kremlinului. Potrivit jurnaliştilor de la Profit.ro, la proiect ar lucra mai multe ONG-uri, Guvernul şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Raed Arafat: În perioada asta prin care trecem, dacă nu vom înţelege odată că ştirile false pot să ne facă foarte rău în România şi pot fi răspândite foarte uşor şi că aceste ştiri nu vin numai din interiorul României, vin şi din exteriorul României. Singurii care se pot supăra pe acest demers pot fi numai cei care vor să răspândească ştiri false.

Pe acelaşi subiect

Însă şefii partidelor de la guvernare par să nu fi ştiut nimic despre proiect. Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu resping ideea platformei şi susţin că fenomenul fakenews se combate printr-o comunicare corectă şi la timp. 

Şi USR PLUS a solicitat explicaţii şi cere să nu fie folosit războiul ca pretext pentru cenzură. Asta deşi ONG-ul care a iniţiat proiectul este condus de un fost secretar de stat în Guvernul Cioloş, chiar fost membru al partidului.

Români: Nu ar trebui să existe acest control, părerea mea, într-o democraţie.

- Nu ştiu de unde aţi scos-o, nu am auzit.

- Poate şi asta e un fake news.

- Până la urmă dacă impui anumite reguli şi anumite condiţii, nu mai ştii după care este limita şi poţi să ajungi să filtrezi anumite informaţii care nu sunt fake news, depinde de interese.

Ministerul Adevărului ar putea fi înfiinţat 

Guvernul are propria explicaţie. Activitatea grupului de monitorizare a propagandei ruse ar urma să fie independentă. Însă, dacă este în interesul cetăţenilor, executivul ar putea valorifica informaţii adunate de societatea civilă, a transmis biroul de presă. 

Români-reporter: Poate ar trebui reglementat. Controlul nu prea e bun dacă e prea mult, dar nici să poţi să zici ce vrei.

- Cele din social media ti se par credibile?

- Depinde cine le posteaza. 

- Ar fi bun, ar ajuta să nu se mai falsifice atâtea lucruri.

- Pe facebook mi se pare că sunt foarte multe tâmpenii.

ONG-ul care a lansat propunerea spune că, în contextul crizei din Ucraina, oficialii au avut o comunicare deficitară, iar efectele s-au văzut în cozile de la benzinării, paşapoarte, bănci şi farmacii. 

Mai multe organizații media și jurnaliști au cerut Guvernului să nu instituie aşa-numitul "Minister al Adevărului", pe care îl consideră un pericol la adresa libertăţii de exprimare. 

O decizie controversată vine şi din partea companiei Meta. Pe facebook şi instagram vor fi permise, temporar, postări care îndeamnă la violenţă împotriva ruşilor şi chiar la moartea preşedintelui Vladimir Putin.

Meta COO Sheryl Sandberg: Social media e rău pentru dictatori, de asta Putin ne-a blocat. Social media schimbă abilitatea oamenilor de a posta şi de a vorbi. 

Moscova consideră demersul ca fiind extremist şi face anchetă. 

Vyacheslav Volodin, Russian State Duma: Există o propunere de pregătire a unei cereri către Parchetul General și Comisia de anchetă. Să o investigheze, fie că este vorba de o discuție sau de o poziție oficială. Scopul lor este controlul și prevenirea infracțiunilor.

În plus, procuratura a cerut instanţei să încadreze Meta drept o organizaţie teroristă. De altfel, Rusia a blocat accesul la Facebook de mai multe zile şi acum pregăteşte interzicerea Instagram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Guvernul, în luptă cu fake-news-urile: Ar putea înfiinţa Ministerul Adevărului