Antena Meniu Search
x

Românii care găzduiesc cetăţeni ucraineni refugiaţi îşi pot recupera banii de la stat. Ce sume oferă Guvernul pentru hrană şi cazare

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni refugiaţi vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru hrană şi cazare.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 17:01

Un copil se joaca cu telefonul mobil dupa ce au traversat Dunarea, cu feribotul, la Isaccea, punct de frontiera intre Ucraina si Romania
Un copil se joaca cu telefonul mobil dupa ce au traversat Dunarea, cu feribotul, la Isaccea, punct de frontiera intre Ucraina si Romania - Hepta

Guvernul Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni sau apatrizi, aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea din bugetul Inspectoratelor Judeţene de Urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea, în valore de 20 de lei pe zi, pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană şi pentru cazare alţi 50 de lei, pe zi. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a precizat că aceşti bani sunt acordaţi persoanelor fizice, voluntarilor şi românilor care, fără să fi aşteptat neapărat o decizie în acest sens a autorităţilor, s-au grăbit încă din primele zile în care refugiaţii din Ucraina, din cauza agresiunii militare din ţara lor, au venit în ţara noastră. 

Şi-au deschis uşile, i-au primit pe vecinii şi prietenii ucraineni în casele lor şi iată că, prin această Ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau cel puţin să îşi dimineze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei cât şi a cazării”, a mai spus Dan Cărbunaru. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, pentru că există speculaţii în privinţa beneficiarilor sumelor alocate de Guvern, ”poate să confirme că, în continuare, sunt alocate sume inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde sunt refugiaţi, suma fiind de 100 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat cazat, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român, suma este de 50 de lei pe zi, pentru fiecare refugiat"

Pe acelaşi subiect

Cum îşi vor recupera românii banii

Cărbunaru a mai arătat că mecanismul de decontare va fi stabiit printr-o hotărâre de guvern, în care se va preciza şi perioada acordării acestei forme de sprijin pentru cei care benevol ajută refugiaţii. 

Despre impactul bugetar, Dan Cărbunaru a afirmat că la acest moment, ştim că sunt aproximativ 80.000 de cetăţeni ucraineni pe teritoriul României, însă nu toţi sunt în locuinţele românilor. 

”Există sumele necesare” a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri politice » Românii care găzduiesc cetăţeni ucraineni refugiaţi îşi pot recupera banii de la stat. Ce sume oferă Guvernul pentru hrană şi cazare