Antena Meniu Search
x

Video Când vor primi bani de la stat românii care găzduiesc refugiați din Ucraina. Sumele decontate pe zi

Binele a ajuns la fundul sacului. Vrem să ajutăm dar nu mai avem cu ce. Miile de oameni care găzduiesc refugiați din Ucraina se descurcă din ce în ce mai greu cu cheltuielile. Sprijin mai primesc doar de la ONG-uri sau companii private. Statul va deconta o parte din cheltuieli. Dar abia de luna viitoare. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 17.03.2022, 22:04

Vezi și

De la începutul conflictului din Ucraina Ana a găzduit câteva familii de refugiati. Numărul celor care cer ajutor este tot mai mare în fiecare zi. Iar resursele tot mai puține. A fost nevoită sa apeleze la mama ei care le găteşte în fiecare zi şi  la alți voluntari care au ajutat-o cu produse de igienă.

Ana, voluntar: Dăm mesaj: cei care sunt la mine au nevoie de pampers mărimea aia, voi aveţi? Şi e un fel de troc. Este foarte greu pentru o persoană care, nu de mult, poate se baza pe propriul salariu pentru propriile nevoi, brusc are de hrănit încă 5 guri. Sunt ok, ok însemnând că sunt încă am capul deasupra apei, dar nu o să mai fie aşa pentru scurtă vreme.

Nici in centrele administrate de primării nu se știe pentru cât timp vor ajunge resursele. Autoritățile locale nu au cadru legal prin care să aprobe cheltuieli din propriile bugete. Așa că, momentan, se descurcă tot cu donații. 

Cristina Titea, director DGASPC Sector 5: Până pe data de 11 marte, DGASPC Sector 5 a asigurat hrana acestor persoane refgiate strict din produsele care au fost donate de cetăţeni.

Pe acelaşi subiect

În Galați căminele studențești sunt pline, iar cheltuielile cu refugiații enorme

Adrian Obreja, reporter Observator: Aproape 6.000 de euro costă prânzul și cina pentru refugiații cazați la căminele studențești. La această sumă se adaugă costurile pentru micul dejun.

Alexandru Nechifor, prorector universitate: Necesarul pentru o masă caldă pe zi este undeva la 30.000 de lei pe zi, echivalentul a 6.000 de euro. Vorbim doar de prânz și cină, pentru micul dejun e un necesar de mezeluri, semipreparate pe care le oferim la micul dejun, lapte, cereale, fructe și așa mai departe... Noi avem un parteneriat cu un restaurant din Galați, oamenii de bună credință vin și achită meniuri în avans și restaurantele ne livrează nouă masă caldă.

Reprezentanții universității au cerut sprijin financiar. Degeaba, însă.

Alexandru Nechifor, prorector universitate: S-a făcut o solicitare încă din primele zile pentru că fluxul era foarte mare, noi suntem cel mai mare centru de cazare din zonă. Până în momentul de față nu avem niciun răspuns, se analizează, am trimis și trimitem zilnic raportări, numărul de persoane cazate, ni se promite de la o săptămână la alta că vom avea niște decontări pentru cheltuielile pe care le-am efectuat.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Am ținut legătura cu Universitatea din Galați și cu autoritățile locale încă de la început, eu fiind membru în grupul de lucru la nivelul Guvernului și a trebuit să rămân la București pentru a putea găsi soluții și a venit cu propuneri legislative tocmai pentru a finanța și sprijini aceste inițiative locale.

În timp ce voluntarii fac tot posibilul să-i ajute pe refugiaţi, sunt oficiali care vor să scape de ei

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava: Suntem bucuroși să scăpăm de ei! Unii au preferințe, vor la București, alții la Cluj... Luați-i pe ăștia care vor să își pună pensiunile, casele la bătaie...

Guvernul a dat o hotărâre care prevede sprijin financiar pentru cei care primesc refugiați

Suma va fi de 100 de lei de persoana pe zi pentru hoteluri sau pensiuni, 50 de lei pentru unitățile de stat şi 20 de lei pentru oamenii care-i găzduiesc in propriile locuințe. Cererile se depun la primărie.

Cristina Filip, reporter Observator: Persoanele care găzduiesc refugiaţi vor putea solicita decontarea cheltuielilor cu hrana în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni. Cerelile vor fi centralizate şi trimise către ISU, care va avea 10 zile la dispoziţie să vireze banii către primării. Ulterior acestea din urmă vor avea 3 zile pentru decontarea sumelor. Astfel că de la momentul solicitării până la primirea banilor vor trece cel puţin 16 zile.

Cererile vor fi centralizare abia de luna viitoare când ar putea veni și primii bani. Până atunci, cei care se ocupă de refugiați vor trebui să găsească singuri soluții pentru a-i ajuta.

Bani pentru refugiați

100 de lei/refugiat/zi - unităţi private

50 de lei/refugiat/zi- unităţi de stat

20 de lei/refugiat/zi - persoane fizice

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Când vor primi bani de la stat românii care găzduiesc refugiați din Ucraina. Sumele decontate pe zi