Antena Meniu Search
x

Scandal în Guvern înainte de adoptarea măsurilor fiscale. PNL acuză un secretar de stat PSD că a dat "atacul" la pilonul II de pensii

Zi decisivă astăzi în Parlament. În mai puţin de o oră premierul Marcel Ciolacu este aşteptat să-şi asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale adoptat ieri. Discuţii aprinse pe amendamentele aduse legii au fost însă până în ultimul moment.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 26.09.2023, 18:03

Vezi și

Marius Gîrlăşiu, reporter Observator: "În mai puţin de o oră premierul Marcel Ciolacu va ajunge în Parlament unde îşi va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri de măsuri fiscale. Un proiect care a suferit câteva modificări majore după discuţiile purtate astăzi la vârful coaliţiei de guvernare. Mă refer în primul rând la taxa pentru bănci şi taxarea sectorului bancar. Dacă până acum ştiam că băncile din România vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, pe lângă impozitul de 16% pe profit, după negocierile purtate astăzi la Guvern s-a decis ca taxa pentru bănci să fie dublă, mai exact, acestea ar urma să plătească 2% din cifra de afaceri în loc de 1%, pe lângă impozitul pe profit. Se va întâmpla asta până în 2026, timp de 2 ani, urmând ca din acest an taxa să fie redusă la 1% din cifra de afaceri.

Referitor la Pilonul II de pensii, au existat discuţii extrem de tensionate în coaliţia de guvernare, asta după ce din zona PSD, spun liberalii, ar fi venit o propunere potrivit căreia cotizaţiile pentru pensia privată ar fi urmat să devină facultative. Liberalii spun că acest amendament ar fi fost propus de către secretarul de stat PSD din ministerul de Finanţe, Daniela Pescaru, însă premierul susţinea că nu s-a discutat niciodată despre aşa ceva în coaliţie, că nu a purtat astfel de discuţii nici cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, nici cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, chemat la raport de liderii PNL. Sursele Observator spun că liderii partidului i-au cerut explicaţii lui Boloş pe această temă, acesta explicând că nici el nu era la curent cu discuţia despre eliminarea obligativităţii de a cotiza la Pilonul II de pensii. Trebuie să spunem că liberalii i-au transmis lui Nicolae Ciucă aceasta este o linie roşie pentru PNL, că nu vor accepta niciodată un astfel de amendament, iar în urma discuţiilor purtate în coaliția de guvernare s-a decis să se renunţe la acest amendament extrem de controversat.

O nouă modificare în pachetul de măsuri fiscale este aceea care vizează companiile care activează în sectorul petrolului şi sectorul gazelor naturale, şi ele urmând să plătească un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Scandal în Guvern înainte de adoptarea măsurilor fiscale. PNL acuză un secretar de stat PSD că a dat "atacul" la pilonul II de pensii