Antena Meniu Search
x

Noi modificări în pachetul de măsuri fiscale. Guvernul se reuneşte astăzi, în şedinţă, pentru aprobarea proiectului

După luni de discuţii şi proteste, pachetul de reforme fiscale prin care Guvernul încearcă să strângă cureaua, ar putea primi astăzi girul Executivului. Nimic nu pare însă bătut în cuie. Guvernanţii s-au răzgândit, chiar înainte de vot, pe tema taxării culturii. Aşa se face că marile festivaluri şi concerte nu vor mai avea TVA redus de 5%. Premierul a confirmat că urmează să mai existe discuţii pe marginea măsurilor fiscale incluse în asumare, după ce, în întâlnirea cu grupul parlamentar al UDMR, Kelemen Hunor a criticat unele dintre prevederi. Guvernul se reuneşte tot în cursul zilei în şedinţă pentru aprobarea proiectului cu care îşi asumă răspunderea în Parlament, potrivit unor surse oficiale. Asumarea răspunderii ar urma să aibă loc în această săptămână, miercuri.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 25.09.2023, 15:56

Vezi și

Dacă în urmă cu o săptămână, ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, anunţa că TVA-ul pentru festivaluri şi marile concerte va rămâne la 5%, iată că în urma ultimelor discuţiilor din această dimineaţă, s-a decis că TVA-ul pentru evenimetele culturale va creşte de la 5 la 9%. Tot de la 5% la 9% va creşte şi TVA-ul pentru locuințele de până la 120 mp, panouri fotovoltaice sau pompe de căldură, dar va rămâne 9% pentru restaurante şi hoteluri. Va fi introdusă şi taxa pe lux. Românii care au case de peste 500.000 de euro vor plăti o taxă anuală de 0,3%, dar şi pentru maşinile mai scumpe de 75.000 de euro.

Şi valoarea voucherelor de vacanţă urmează să fie majorată la 1.600 de lei, dar acestea se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei. Măsurile fiscale vor fi adoptate astăzi, în şedinţa de guvern, iar Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în această sătpămână, pe pachetul de reforme. Partidele vor avea la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură. Însă calculele arată că nu vor strânge semnăturile necesare - 117 - şi asta pentru că UDMR nu va vota acestă moţiune. Cele mai multe măsuri fiscale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. 

Expunerea de motive

Potrivit expunerii de motive, se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri. Acesta se datorează în situaţia în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, care în anul de calcul determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se reglementează două cote de impozitare, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate: un impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro inclusiv şi un impozit de 3% pentru cele care realizează venituri peste această sumă.

Totodată, se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator în sensul restrângerii aplicării facilităţilor fiscale numai la locul unde se află funcţia de bază, în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detaşare. De asemenea, se propune limitarea aplicării facilităţii fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilităţile fiscale acordate sectoarelor construcţii, agricol şi industria alimentară precum şi introducerea unui plafon de 10.000 de lei până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Prin actul normativ se mai propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale pentru sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară în sensul restrângerii aplicării facilităţilor fiscale pentru un singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv. În cazul existenţei mai multor raporturi juridice care generează venituri din salarii şi asimilate salariilor, scutirea se acordă la locul unde se află funcţia de bază.

Începând cu data de 1 iulie 2024, se are în vedere modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită prin introducerea unei cote de 70%, aceasta având ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare. Se propune şi eliminarea exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii, sectorul agricol sau în industria alimentară şi se încadrează în condiţiile pentru acordarea facilităţilor.

O altă măsură vizează trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs. Se mai au în vedere modificări vizând cota redusă aplicabilă livrării şi instalării de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice începând cu 1 ianuarie 2024, precum şi pentru produse din tutun prelucrat.

În vederea diminuării cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, se propune diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora; desfiinţarea posturilor vacante; desfiinţarea funcţiei de şef birou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri economice » Noi modificări în pachetul de măsuri fiscale. Guvernul se reuneşte astăzi, în şedinţă, pentru aprobarea proiectului