Antena Meniu Search
x

Guvernul adoptă azi pachetul de măsuri fiscale. Proiectul este criticat de CES şi are şanse mari să pice la CCR dacă este atacat

Astăzi e ziua decisivă pentru noile taxe si impozite. În doar câteva ore, premierul Marcel Ciolacu îsi va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Vorbim despre măsuri care ne vor afecta pe toţi şi pe care le vom resimţi, cu siguranţă, în preţuri - cel puţin asta avertizează economiştii. Experţii atrag atenţia că proiectul ar putea avea fix efectul invers: adică încasările la buget să scadă, în loc să crească. Între timp, opozitia se chinuie să adune semnăturile necesare pentru o moţiune de cenzură. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 26.09.2023, 14:32

Vezi și

Senatorii şi deputaţii au avut termen până astăzi, la ora 13:00, pentru a depune amendamente la proiectul de lege cu care Marcel Ciolacu va veni în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale. 

La sediul Guvernului este în desfăşurare o şedinţă a coaliţiei de guvernare, în care se poartă ultimele negocieri şi se fac ultimele reglaje în privinţa formei finale a pachetului de măsuri fiscale. 

Ieri, Consiliul Economic şi Social a criticat în termeni duri proiectul pregătit de Guvern. Experţii spuneau că aceste măsuri, precum şi creşterea taxelor şi a poverilor fiscale pentru mediul privat, va avea tocmai efectul contrar, adică încasările la bugetul de stat să scadă.

Estimarea celor de la Consiliul Economic şi Social fiind aceea că Guvernul şi-a propus să colecteze 100 de miliarde de lei din mediul privat prin acele taxe care vor afecta sectorul bancar, marile companii şi firmele mici din ţara noastră şi doar 16 miliarde de lei prin reducerea cheltuielilor statului. 

Pe acelaşi subiect

Ministerul Justiţiei: Proiectul ar pica la CCR

Avizul Ministerului Justiţiei atrage atenţia că proiectul are mari probleme de neconstituţionalitate şi ar putea să pice la CCR, în cazul în care va fi atacat de partidele din Opoziţie.

Opoziţia se chinuie, în prezent, să adune semnăturile necesare pentru a depune o moţiune de cenzură. Este nevoie de cel puţin 117 semnături pentru a iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după momentul asumării răspunderii. 

USR şi parlamentarii neafiliaţi din Forţa Dreptei şi Reper nu dispun de numărul necesar de parlamentari şi au anunţat că nu se bazează pe cei 42 de parlmentari din AUR, că nu colaborează cu grupările extremiste din Parlament. Cheia rămâne la cei 29 de parlamentari maghiari, care ar putea semna moţiunea, asta în cazul în care Guvernul ar accepta totuşi amendamentele propuse de UDMR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Guvernul adoptă azi pachetul de măsuri fiscale. Proiectul este criticat de CES şi are şanse mari să pice la CCR dacă este atacat