Guvernul adoptă azi pachetul de măsuri fiscale. Proiectul este criticat de CES şi are şanse mari să pice la CCR dacă este atacat
Astăzi e ziua decisivă pentru noile taxe si impozite. În doar câteva ore, premierul Marcel Ciolacu îsi va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Vorbim despre măsuri care ne vor afecta pe toţi şi pe care le vom resimţi, cu siguranţă, în preţuri - cel puţin asta avertizează economiştii. Experţii atrag atenţia că proiectul ar putea avea fix efectul invers: adică încasările la buget să scadă, în loc să crească. Între timp, opozitia se chinuie să adune semnăturile necesare pentru o moţiune de cenzură.
Senatorii şi deputaţii au avut termen până astăzi, la ora 13:00, pentru a depune amendamente la proiectul de lege cu care Marcel Ciolacu va veni în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale.
La sediul Guvernului este în desfăşurare o şedinţă a coaliţiei de guvernare, în care se poartă ultimele negocieri şi se fac ultimele reglaje în privinţa formei finale a pachetului de măsuri fiscale.
Ieri, Consiliul Economic şi Social a criticat în termeni duri proiectul pregătit de Guvern. Experţii spuneau că aceste măsuri, precum şi creşterea taxelor şi a poverilor fiscale pentru mediul privat, va avea tocmai efectul contrar, adică încasările la bugetul de stat să scadă.
Estimarea celor de la Consiliul Economic şi Social fiind aceea că Guvernul şi-a propus să colecteze 100 de miliarde de lei din mediul privat prin acele taxe care vor afecta sectorul bancar, marile companii şi firmele mici din ţara noastră şi doar 16 miliarde de lei prin reducerea cheltuielilor statului.
- Parlamentul se reuneşte de la ora 18.00 pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul măsurilor fiscale
- Marcel Ciolacu dă asigurări: "Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Niciun om de rând nu va fi...
- Ciolacu, despre șpaga luată de Buzatu: "Eu nu am văzut niciodată atâția bani la un loc"
Ministerul Justiţiei: Proiectul ar pica la CCR
Avizul Ministerului Justiţiei atrage atenţia că proiectul are mari probleme de neconstituţionalitate şi ar putea să pice la CCR, în cazul în care va fi atacat de partidele din Opoziţie.
Opoziţia se chinuie, în prezent, să adune semnăturile necesare pentru a depune o moţiune de cenzură. Este nevoie de cel puţin 117 semnături pentru a iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după momentul asumării răspunderii.
USR şi parlamentarii neafiliaţi din Forţa Dreptei şi Reper nu dispun de numărul necesar de parlamentari şi au anunţat că nu se bazează pe cei 42 de parlmentari din AUR, că nu colaborează cu grupările extremiste din Parlament. Cheia rămâne la cei 29 de parlamentari maghiari, care ar putea semna moţiunea, asta în cazul în care Guvernul ar accepta totuşi amendamentele propuse de UDMR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰