Antena Meniu Search
x

Sindicaliștii Metrorex, excluși de la luarea deciziilor în consiliul de administrație. Ministrul Drulă a anulat ordinul

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat vineri că a anulat ordinul din 2014, care prevedea obligativitatea invitării sindicatului la ședințele Consiliului de Administrație de la Metrorex.

De Redactia Observator la 05.03.2021, 16:33
Sindicaliștii Metrorex, excluși de la luarea deciziilor în consiliul de administrație. Ministrul Drulă a anulat ordinul
- Inquam Photos / Octav Ganea
  • Ordinul care prevedea prezența obligatorie a sindicatului la ședințele CA de la Metrorex, anulat.
  • Ordinul din 2014 a fost emis de ministrul PSD Dan Șova.

Ordinul din 2014 a fost emis de ministrul PSD Dan Șova

„Prima măsură recomandată de Corpul de Control în dosarul Metrorex a fost îndeplinită. Am anulat ordinul din 2014, care făcea obligatorie invitarea sindicatului la ședințele consiliului de administrație. După numirea unui consiliu de administrație profesionist, ieri, astăzi facem încă un pas pentru a scoate managementul companiei din buzunarul sindicatului”, a scris pe Facebook ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat că există două legi care obligă managementul să consulte și să informeze sindicatele în situații bine definite. „Companiile vor proceda întocmai și vor avea un dialog social constructiv cu sindicatele. Dar situația în care a fost managementul de a lua decizii sub supraveghere nu se va mai întâmpla”, a mai scris Cătălin Drulă pe rețeaua de socializare.

Ministrul a acuzat joi faptul că negocierea de anul trecut a salariilor s-a făcut cu iresposabilitate și spune că nu era nevoie de o renegociere, în condițiile în care pe perioada stării de alertă contractele colective își prelungesc valabilitatea. „Consiliul de Administrația trebuia să negocieze, Consiliu de Administrație pe care l-am demis astăzi (joi-n.r.), a delegat mai departe unei comisii de negociere formată din 15 oameni, din care 10 sunt membri ai sindicatului, a cam negociat sindicatul cu sine”, a spus ministrul Transporturilor. Acesta a precizat că în în urma raportului Corpului de control există indicii că s-au încălcat mai multe legi și susține că vor fi sesizate mai multe instituții, printre care Curtea de Conturi sau DNA.

Lunga listă de probleme de la Metrorex

Ministrul a afirmat că lista de probleme, deficienţe şi abuzuri descoperită este lungă şi a prezentat câteva dintre acestea, comentându-le. "Negocierea dintre conducerea Metrorex şi sindicat privind creşterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut şi nu eram în situaţia de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă. Cu toate acestea, consiliul de administraţie de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceştia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei. În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în aşa fel încât creşterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri şi cheltuieli. Iar prevederile legale au mai fost încălcate pentru că orice creştere de salarii trebuie să aibă sursă de bani stabilită şi pentru anul viitor. La Metrorex au găsit o portiţă pentru 2020 şi şi-au spus că, în 2021, vine statul să acopere diferenţa. Acest lucru nu se va întâmpla. Legea Bugetului de Stat spune clar că o companie de stat, care a încheiat anul 2020 cu pierderi şi/sau plăţi restante, nu poate acoperi în 2021 creşteri salariale de anul trecut”, a afirmat ministrul, care avertizează că, dacă Metrorex nu va prezenta un buget pentru anul acesta cu cheltuielile salariale la nivelul bugetului aprobat în 2020, atunci acesta nu va fi avizat.

Tot joi, Ministerul Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administraţie provizoriu la Metrorex: Ştefan Paraschiv, fost preşedinte al CA Romaero, Mihnea Jida (avocat), Răzvan Andrei Terecoasă (absolvent de ASE), Adrian Gabriel Dumitru (director financiar la Chimcomplex) şi Mihaela Urzică (director de strategie la OMV Petrom).

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Sindicaliștii Metrorex, excluși de la luarea deciziilor în consiliul de administrație. Ministrul Drulă a anulat ordinul

Breaking News

Lovitură pentru Ungaria. Budapesta riscă să piardă accesul la 13,3 miliarde de euro

Lovitură pentru Ungaria. Budapesta riscă să piardă accesul la 13,3 miliarde de euro