Antena Meniu Search
x

Spitalele se pregătesc în caz de război. Anunţul lui Raed Arafat: Sunt pregătite sistemele sanitare din ţările NATO pentru eventuale situaţii de conflict

Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, despre pregătirea spitalelor pentru război, că se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict. El anunţă că România a luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 10:21

Spitalele se pregătesc în caz de război. Anunţul lui Raed Arafat: Se lucrează pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările NATO pentru eventuale situaţii de conflict
Spitalele se pregătesc în caz de război. Anunţul lui Raed Arafat: Se lucrează pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările NATO pentru eventuale situaţii de conflict - Profimedia

Raed Arafat a declarat la Digi24 că nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor, aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili.

România începe un proiect de 96,5 milioane de euro pentru crearea unui stoc medical, anunţă Raed Arafat

”Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienţi, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniţi, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor. Aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili”, a spus şeful DSU, potrivit news.ro.

Raed Arafat a precizat că ”mai este de lucrat pe sistem, pe partea de capacităţi de terapie intensivă şi de capacităţi chirurgicale”.

Pe acelaşi subiect

”Este mult de lucrat şi aici. Să ştiţi că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puţin probabil şi că nu trebuie să ne speriem, da, aşa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Şi anul trecut, nu este niciun secret că s-a ţinut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câţiva ani”, a spus Arafat. 

El a precizat că s-a discutat despre necesitatea ca sistemele să fie mai pregătite, cu viziune spre accidentele colective, indiferent de cauza lor, spre a primi un număr mare de accidentaţi.

”Că vin din altă ţară, că vin din ţară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiţi. Deci pot să spun că mai avem încă, dar creştem, creştem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene şi sunt alte ţări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleaşi lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”, mai spune Arafat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Spitalele se pregătesc în caz de război. Anunţul lui Raed Arafat: Sunt pregătite sistemele sanitare din ţările NATO pentru eventuale situaţii de conflict