Antena Meniu Search
x

Ucraina ar putea invita Rusia la un summit de pace, susține şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev

Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta o încheiere a invaziei Moscovei în condiţiile Kievului, a indicat duminică Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 25.02.2024, 17:09

Andriy Yermak
Ucraina ar putea invita Rusia la un summit de pace, susține şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev - Profimedia Images

Elveţia va găzdui un summit la care să se discute o viziune pentru pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi prezentată Rusiei la o a doua reuniune la o dată ulterioară, a spus Iermak.

"Poate exista o situaţie în care noi împreună invităm reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, unde li se va prezenta planul în cazul în care oricine reprezintă ţara agresoare la acel moment va dori în mod real să pună capăt acestui război şi să revină la o pace justă", a spus el la Kiev într-o conferinţă televizată, potrivit Agerpres.

Zelenski şi-a anunţat prima dată formula de pace în noiembrie 2022, la un summit al G20. Aceasta reclamă restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea totală a trupelor ruse.

Kievul a afirmat constant că nu va discuta cu Moscova până când forţele ruse nu vor părăsi teritoriul ucrainean. Kremlinul a declarat că în prezent nu există o bază de discuţii între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace al Kievului este absurd dat fiind că exclude Rusia.

Pe acelaşi subiect

Ucraina își pune speranțele în ajutorul promis de Statele Unite

Ucraina este convinsă că Statele Unite ”nu o vor abandona” în faţa Rusiei şi vor adopta, până la urmă, un pachet de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari blocat în Congres de luni de zile, a declarat duminică premierul ucrainean Denîs Şmîhal, relatează AFP şi CNN.

"Suntem profund convinşi că Statele Unite nu vor abandona Ucraina în privinţa susţinerii financiare şi militare", şi-a exprimat speranţa Denîs Şmîhal la un forum, la Kiev, consacrat marcării a doi ani de la invazia rusă, la 24 februarie 2022.

Kievul se aşteaptă să primească în 2024 de la Washington 11.8 miliarde de dolari, a anunţat el.

"Acesta este lucrul asupra căruia ne-am pus de acord, acesta este lucrul care ne va ajuta să acoperim deficitul financiar. Şi suntem profund convinşi că Statele Uite nu vor lăsa Ucraina singură în privinţa susţinerii financiare şi înarmării armatei, pentru că sunt combinate într-un singur pachet", a declarat Şmîhal, citat de CNN.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ucraina ar putea invita Rusia la un summit de pace, susține şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev