Antena Meniu Search
x

Tinerii nu s-au înghesuit la vot în prima parte a zilei

Marcăm trei decenii de libertate în acest an, iar românii arată că au învăţat lecţia democraţiei: peste 8 milioane de alegători s-au prezentat la urne. Colegul nostru Laurenţiu Rădulescu a analizat cifrele care vin în timp real de la Biroul Electoral Central şi ne arată cum s-a votat.

de Redactia Observator

la 10.11.2019, 20:16

Vezi și

Marcăm trei decenii de libertate în acest an, iar românii arată că au învăţat lecţia democraţiei: peste 8 milioane de alegători s-au prezentat la urne. Colegul nostru Laurenţiu Rădulescu a analizat cifrele care vin în timp real de la Biroul Electoral Central şi ne arată cum s-a votat în ţară şi în străinătate.

Anul acesta, votul a debutat în forţă. La o oră de la deschiderea secţiilor, aproape 260 de mii de oameni votaseră deja. În procente, asta însemna 1,42% din românii cu drept de vot. 

Cei mai matinali votanţi au fost cei din Ilfov. Dimineaţă, judeţul ocupa primul loc. La polul opus - Covasna.

Cu trecerea orelor, lucrurile s-au mai schimbat. Nu foarte mult însă. Aşa arăta topul oraşelor la ora 12.00. Ilfovul a continuat să iasă în ritm susţinut la vot, urmat de alegătorii din Constanţa şi Teleorman. 

Ora 16.00 aducea în secţiile de votare 33 la sută din cei peste 18.217.156 care au drept de vot. În 2014, la ultimul scrutin, prezenţa la urne la aceeasi oră era de 35,1 la suta. 

Haideţi să vedem şi cum s-a votat, care au fost mediile de vârstă. Echilibru între bărbaţi şi femei, cu mici diferenţe. În schimb, la oraşe s-a ieşit la vot mai mult decât la sate, fiind o diferenţă de aproape un milion de voturi. 

De remarcat că cei mai conştiincioşi alegători au fost cetăţenii cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. Pe locul doi, la ora 16, erau votanţii cu vârste de peste 65 de ani. Tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani s-au prezentat în număr mic la urne. Puţin peste 320 de mii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Tinerii nu s-au înghesuit la vot în prima parte a zilei