Antena Meniu Search
x

Korodi Atilla: "Codurile trebuie modificate, dar nu oricum"

UDMR doreşte oprirea modificării prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi face apel apel către toate partidele din România să ajungă la un consens în ceea ce priveşte crearea unui cadru legislativ care să stea la baza unei justiţii reale, corecte.

UDMR doreşte oprirea modificării prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi face apel apel către toate partidele din România să ajungă la un consens în ceea ce priveşte crearea unui cadru legislativ care să stea la baza unei justiţii reale, corecte.

"În interesul unei clase politice responsabile, toate formaţiunile politice din România trebuie să ajungă la un consens în ceea ce priveşte crearea unui cadru legislativ care să stea la baza unei justiţii reale, corecte. Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale.

Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat.

Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă.

Pe acelaşi subiect

Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Aceste tipuri de modificări trebuie făcute prin proiecte de lege şi dezbateri în Parlament", a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, potrivit unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES. 

 Korodi Attila a subliniat că toate legile din România trebuie să fie în concordanţă cu Constituţia. 

 "Peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale din anul 2016 trebuie corelate cu prevederile Codului aflat şi acum în vigoare. Ordonanţa adoptată de Guvern este îngrijorătoare, întrucât vizează doar 5 decizii ale Curţii Constituţionale pe care le include în textul legii.

UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CC să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privinţa modificării Codului Penal.

Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curţii Constituţionale", a conchis deputatul UDMR. 

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri politice » Korodi Atilla: "Codurile trebuie modificate, dar nu oricum"