Meniu
Search
x

USR îl propune pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim ministru. Care sunt principalele măsuri din planul de guvernare

USR a anunţat că va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul de a-l propune pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, în absenţa unor propuneri clare şi concrete din partea partenerilor de coaliţie de la PNL şi UDMR.

De Redactia Observator la 11.10.2021, 13:48
Vezi și

Dacian Cioloş este propunerea USR pentru funcţia de premier, în vederea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, şi are mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puterni depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

Anunţul a fost făcut de preşedintele USR, Dacian Cioloş, la finalul şedinţei conducerii partidului, care a avut loc la Parlament. ”Nu mai mergem cu poveşti, cu presupuneri, din punctul nostru de vedere Guvernul trebuie să funcţioneze cu un premier asumat şi cu un astfel de program. În absenţa unor propuneri clare, concrete din partea partenerilor noştri de coaliţie, pentru că protocolul nostru de coaliţie este în continuare în vigoare dar, din păcate, nu am putut avea discuţii în aceste zile cu partenerii noştri, ca să vedem ce vor. În aceste condiţii noi suntem gata să venim şi cu o propunere de premier şi cu un program foarte clar asumat”, a spus Cioloş.

Preşedintele USR a spus că acest program va fi prezentat şi la consultările cu şeful statului. ”Este vorba despre un pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului la energia electrică, şi avem nişte propuneri foarte concrete despre cum se poate face asta, un plan de măsuri ferme pentru limitarea efectelor COVID-19”, a arătat el, precizând că USR îşi mai propune desfiinţarea SIIJ pînă la finalul lunii octombrie anul acesta şi adoptarea legilor justiţiei până la finalul anului 2022.

Măsurile USR pentru programul de guvernare

  • Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate şi gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenţii temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturilor la curent şi gaze şi exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
  • Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului şcolar (vacanţă două săptămâni, cu prelungirea şcolii în lunile de vară), închiderea barurilor şi a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii ţări, indiferent de rata de incidenţă, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcţie de incidenţă şi condiţionat de certificat verde pentru angajaţi şi clienţi şi acces în spaţii neesenţiale (baruri, restaurante, cinema etc.) şi mall-uri doar cu certificatul verde.
  • Desfiinţarea SIIJ până la final de octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la final de 2022.
  • Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
  • Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivităţii până la final de 2022.
  • Reforma companiilor de stat, actualizarea legislaţiei, eliminarea excepţiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
  • Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză”, mai transmite USR. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » USR îl propune pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim ministru. Care sunt principalele măsuri din planul de guvernare