Antena Meniu Search
x

Live Text S-au încheiat consultările la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier. Klaus Iohannis "va analiza" propunerile USR şi UDMR

Președintele Klaus Iohannis a avut azi consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării noului premier, după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de ceznzură. PNL a anunţat că nu a făcut nicio propunere, întrucât nu are o majoritate parlamentară, iar PSD şi AUR au cerut alegeri anticipate. USR l-a propus pe Dacian Cioloş premier, iar UDMR pe Kelemen Hunor, însă doar pentru câteva luni. AUR a propus de asemenea un guvern de specialişti condus de Călin Georgescu, până la alegerile anticipate.

de Redactia Observator

la 11.10.2021, 17:52

UPDATE 17:45. Kelemen Hunor a declarat la finalul consultărilor că UDMR a propus două etape: Una cu premier UDMR pentru timp limitat, până în aprilie, până când se va încerca refacerea coaliţiei. Scopul acestei numiri ar fi posibilitatea ca Guvernul să dea Ordonanţe de Urgenţă. "Preşedintele ne-a ascultat şi se gândeşte la soluţia cea mai bună. Ştiu că este o propunere extravagantă. Azi e puţin probabil să se facă coaliţia. Dacă nu reuşeşte Cîţu, poate reuşesc eu ", a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE 16:40. UDMR participă la Cotroceni la consultările pentru desemnarea unui nou premier. Din delegaţia UDMR fac parte: preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

"Noi tot timpul mergem la consultări, indiferent unde ne aflăm, de ce parte a Parlamentului - în opoziţie sau la guvernare. Mergem la consultări şi, bineînţeles, după consultări, vom şti cine cu ce propunere vine, cine ce propunere are. (...) Dacă PSD nu vine cu o coaliţie, PNL are următoarea prioritate, care ar avea capacitatea de a coagula o majoritate pentru a susţine un Guvern, să câştigăm timp, să trecem peste iarnă şi, bineînţeles, acest lucru înseamnă că, după aceea, de fiecare dată trebuie să negociem pentru susţinerea Guvernului", a declarat, pentru Agerpres, Kelemen Hunor.

UPDATE 16:30. George Simion, AUR: Consultările au fost foarte formale. I-am cerut lui Klaus Iohannis demisia lui Florin Cîţu din funcţia de prim ministru interimar. Am venit cu o propunere suficient de clară, a unui guvern de specialişti. Mai rămâne să fie deschis dl Iohannis la aceste propuneri, iar primul semn de responsabilitate este să îi ceară demisia lui Florin Cîţu. Consultările au fost un eşec, va mai urma o rundă de consultări.

Pe acelaşi subiect

Legat de anticipate, preşedintele Iohannis ne-a spus că în momentul acesta Constituţia nu prevede decât dizolvarea Parlamentului, iar acest lucru nu este dorit.

Claudiu Târziu: L-am întrebat pe preşedinte dacă ne-a chemat doar că îl obligă Constituţa sau chiar vrea să ne asculte şi ne-a dat asigurări că ne ascultă foarte serios.

George Simion a încercat să transmită LIVE participarea la consultări, însă a fost oprit la intrarea în Palatul Cotroceni unde i s-a spus că nu mai are voie să filmeze.

USR l-a propus pe Dacian Cioloş premier

UPDATE 15:05. Dacian Cioloş, USR: I-am spus că România trebuie guvernată, are nevoie de un Guvern cu majoritate parlamentară şi că USR are o propunere atât de măsuri imediate, cât şi de premier, în persoana preşedintelui USR, care e una foarte serioasă, că suntem gata să ne asumăm acest rol. 

Ne-a confirmat că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate. Dl preşedinte ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios. Decizia este la dânsul şi el ne va spune ce anume decide. 

Dacă preşedintele va fi de acord, de mâine vom începe negocierile. Daţi-mi voie să nu comentez doar declaraţiile (n.r. lui Florin Cîţu, care a anunţat că nu va susţine un alt guvern).

Acordul de coaliţie nu a fost denunţat. Aştept o discuţie cu UDMR şi PNL.

UPDATE 14:15. Marcel Ciolacu, PSD: Am fost astăzi la Cotroceni şi i-am transmis preşedintelui că fără o majoritate consistentă în parlament nu se poate vorbi despre un guvern minoritar, indiferent al cărei formaţiuni politice. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori una pentru alegerile anticipate. Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate. Nu credem că se va putea creiona o majoritate pentru un guvern stabil. Până atunci, am asigurat şi pe preşedinte că românii nu vor fi abandonaţi. Tot ceea ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de Parlamentul României, iar PSD va lucra 24 de ore din 24 pentru asta.

PNL nu a făcut nicio propunere de premier

UPDATE 13:15. Florin Cîţu, PNL: Astăzi PNL a prezentat mandatul care a spus că în acest moment nu avem o majoritate şi deci nu avem o propunere de premier. I-am spus domnului preşedinte că majoritatea la care ne uităm cu toţii este cea formată din USR, PSD şi AUR, care au votat moţiunea de cenzură.

PNL va administra această perioadă grea prin care trece România. Spitalul modular de la Pipera va primi primii pacienţi, se va da în funcţiune spitalul de la Leţcani şi vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a asigura că efectele negative ale creşterii preţurilor la energie vor fi resimţite cât mai puţin de români.

PNL are o decizie foarte clară în BEx, că dacă USR votează moţiunea de cenzură nu poate merge la negocieri cu USR. Vom merge în continuare şi vom negocia, când vom avea o majoritate vom anunţa o decizie.

Eu cred că PSD, USR şi AUR nu sunt atât de cinici cât să nu vină şi cu o propunere de premier dacă tot s-au aliat. Domnul preşedinte va comunica concluziile acestor consultări. În acest moment, noi vom gestiona această perioadă cu resursele pe care le avem şi vom căuta cele mai bune soluţii pentru români pentru a continua guvernarea.

UPDATE 12:40. Marcel Ciolacu a declarat la finalul şedinţei BPN al PSD că îi va lăsa lui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni un program pentru combaterea pandemiei şi cele zece solicitări ale PSD

Marcel Ciolacu a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, din respect pentru instituţia prezidenţială, cea mai importantă a statului român şi nu din respect pentru cei care au creat această criză politică.

UPDATE 12:20. Cea mai bună soluţie este un guvern PNL - USR - UDMR, cu un alt premier, susţine Dacian Cioloş.

"În şedinţa biroului naţional a fost decis în unanimitate ca echipa de negociere să îi prezinte preşedintelui Klaus Iohannis propunerea USR în persoana lui Dacian Cioloş. În absenţa unor propuneri clare, concrete ale partenerilor de coaliţie, noi suntem gata să venim şi cu o propunere de premier şi cu un program foarte clar asumat", a declarat Dacian Cioloş.

"Acest program pe care îl prezentăm azi şi îl vom prezenta şi la Cotroceni cuprinde reducerea preţului la energie cu 32%, măsuri pentru reducerea răspândirii Covid-19, desfiinţarea SIIJ până la finalul lunii octombrie, adoptarea legilor justiţiei până la finalul 2022, revenirea la alegerea primarilor în două tururi până în martie 2023. Vechile partide fug de responsabilitate şi în aceste condiţii USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării", a mai spus Dacian Cioloş.

UPDATE 12:00. Delegaţia PNL a început consultările la Palatul Cotroceni. Din delegaţia PNL fac parte premierul Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu şi Gheorghe Flutur.

UPDATE 11:10. Partidul Social Democrat a decis, luni, în şedinţa Consiliului Naţional, că va participa la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul unui guvern de specialişti până în primăvara anului 2022, iar apoi să fie organizate alegeri anticipate. DIn delegaţie fac parte: Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Corneliu Ștefan, Ionuț Pucheanu, Corina Ene.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la sosirea la sediul PSD, înaintea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că social-democraţii nu vor susţine un guvern minoritar PNL.

UPDATE 11:00. UDMR participă la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din cinci membri: Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Programul consultărilor pentru funcţia de premier

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările cu partidele vor începe la ora 12.00, cu delegaţia PNL. 

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Guvernul Cîţu a fost demis cu un număr record de voturi

Reamintim că Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, marți, în Parlament. Au fost 281 de voturi pentru demitere, față de numai 234, câte ar fi fost necesare. La aproape o săptămână de la căderea Executivului conduse de Florin Cîțu, preşedintele Klaus Iohannis discută luni cu liderii partidelor parlamentare, pentru desemnarea unui premier în vederea soluţionării crizei politice.

Președintele a ţinut deja să precizeze că nu este deloc convins că această primă rundă de consultări va duce la o soluţie, în opinia sa, partidele trebuind să înţeleagă că avem nevoie de un guvern şi să renunţe la tot felul de pretenţii. ”De data aceasta nu este aşa simplu”, a avertizat Klaus Iohannis.

PNL, schimbare de strategie la consultările pentru funcţia de premier

Primii care intră la discuţiile cu preşedintele sunt liberalii, de la ora 12:00. După ce, inițial, anunțase că va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Florin Cîţu, PNL și-a schimbat poziția. Astfel, Florin Cîţu va rămâne propunerea liberalilor oar dacă până la consultări se conturează o majoritate parlamentară. În caz contrar, PNL nu se vavansa nicio propunere de premier la discuţiile de luni, cu preşedintele.

Delegaţia PNL care va merge la Palatul Cotroceni va fi fomată din Florin Cîţu şi din cei patru prim-vicepreşedinţi - Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu şi Lucian Bode, ultimul vehiculat ca soluţie de rezervă pentru postul de premier.

Stelian Ion, USR PLUS: Mergem la consultările cu Klaus Iohannis cu ideea de a reface coaliţia fără Florin Cîţu

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, după a cărui demitere USR PLUS a ieşit de la guvernare, afirmă că partidul din care face parte va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu „ideea” de a reface coaliţia cu PNL şi UDMR, însă fără Florin Cîţu în fruntea Guvernului

„Florin Cîţu e cazul să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua şi, din păcate, până acum i-a tras pe colegii liberali după el. Este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate. România nu stă într-un singur om. Mâine vom merge cu această idee, de a reface coaliţia fără Florin Cîţu, ne dorim foarte mult ca aceste întâlniri să nu fie pur formale, pentru a bifa, aşa, ceea ce scrie în Constituţie, că urmează să aibă loc consultări, şi trebuie să ne privim faţă în faţă şi să vedem care sunt reformele şi cine îşi doreşte într-adevăr să ducă mai departe. (...) Ne dorim în primul rând nu să mergem cu liste de nume, ci cu lista de reforme şi cu un calendar precis pe care să-l agreăm cu toţii. Dincolo de asta, este foarte important ca în perioada următoare să avem cu cine discuta. Adică Florin Cîţu e cazul să-şi dea seama că este într-o situaţie în care nu mai poate continua şi, din păcate, până acum i-a tras pe colegii liberali după el. Este cazul să renunţe la această poziţie de forţă şi să găsim împreună o altă soluţie de premier. Se poate​”, a declarat Stelian Ion, potrivit news.ro.

Biroul Naţional al USR se va reuni luni dimineaţă, înainte de consultările de la Cotroceni.

PSD vrea alegeri anticipate

Social-democrații sunt susţinătorii variantei alegerilor anticipate, pe care le consideră posibile, deşi preşedintele Iohannis are o părere contrară. Acesta este şi motivul pentru care ei nu vor merge la Cotroceni cu o propunere pentru postul de prim-ministru. PSD ar urma să ia luni dimineaţă o decizie finală cu privire la mandatul cu care delegaţia partidului va merge la Cotroceni. 

„Nu mergem în acest moment cu nicio propunere, pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele cel puţin a unei părţi din această criză – cea politică, a girat-o, până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu – şi trebuie să-şi refacă guvernarea pentru că acest tip de guvernanţă, nereuşit până acum, cel puţin din perspectiva rezultatelor guvernării – în acest timp este eroul principal”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, duminică, în cadrul unei emisiuni TV.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » S-au încheiat consultările la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier. Klaus Iohannis "va analiza" propunerile USR şi UDMR