Viorica Dancilă a demisionat din fruntea PSD

De Redactia Observator.
Publicat: 27.11.2019, 09:34.
Actualizat: 27.11.2019, 11:08

Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea partidului social-democrat, după o şedinţă CEx tensionată, care s-a întins până târziu în noapte.

Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea partidului social-democrat, după o şedinţă CEx tensionată, care s-a întins până târziu în noapte. Ea a declarat că nu a fost împinsă de la spate să renunţe, ci a plecat de bună voie, pentru că şi-a asumat rezultatul slab la prezidenţiale. Dăncilă a rămas totuşi în partid, este şefă la organizaţia de femei.

Şi vechea conducere a PSD a demisionat. Până la Congresul din februarie, interimatul va fi asigurat de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. El susţine că se vrea o resetare totală a PSD-ului. Şedinţa CEx s-ar fi lăsat şi cu lacrimi, după o ceartă între Gabriela Firea şi Marian Oprişan.

Viorica Dăncilă: Nu este un moment de slabiciune. Este un moment de demnitate. Consider ca trebuie sa imi dau demisia. Este un gest pe care care l-am facut pentru partid. Daca acest mandat ar fi fost mai lung, poate altele erau rezultatele. Dar am facut tot ce am putut.

Deşi a susţinut că nu va lăsa partidul la greu după eşecul de la prezidenţiale, Viorica Dăncilă s-a răzgândit. Decizia de a renunţa la şefia PSD a venit aproape de miezul nopţii, după mai bine de şase ore de discuţii tensionate. Este cel mai scurt mandat al unui preşedinte al PSD. Doar cinci luni a condus Dăncilă partidul social-democrat.

Viorica Dăncilă: Va simtiti tradata de unii colegi din partid?

Reporter: Nu, nu ma simt tradata de nimeni. Eu am hotarat acest lucru.

Reporter: De ce dvs si nu presedintele executiv?

Marcel Ciolacu: S-a dorit un reset total. Adica, nimeni nu a mai ramas din cei care au fost in functii.

Frâiele partidului, până la Congres, au fost preluate de şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. El susţine că doreşte o reformă din temelii PSD. Iar Viorica Dăncilă nu rămâne fără funcţie.

Marcel Ciolacu: Nu a picat niciun cap astazi. Fostul lider se regaseste in echipa partidului, ca si presedinte la doamne.

Reporter: Ce va recomanda pe dvs sa fiti presedinte al acestui partid?

Marcel Ciolacu: Sunt un bun organizator, un om moderat, un om de echipa.

Surse din partid susţin că inclusiv şefa de campanie, Olguţa Vasilescu, i-ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă. Odată cu ea, pleacă toată vechea conducere. Majoritatea vicepreşedinţilor au demisionat, iar Biroul Permanent Naţional s-a dizolvat.

Deşi părea că nu va renunţa la funcţie, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, şi-a dat şi el demisia. Iar Mihai Fifor a anunţat, pe facebook, că se retrage din funcţia de secretar general. În locul lui, ca interimar, a fost ales Paul Stănescu. Au fost votaţi şi opt vicepreşedinţi.

Paul Stănescu: Ca oameni, am avut o relatie foarte buna cu Dancila. Chiar o apreciez foarte mult si sper sa ramanem la fel de buni prieteni.

La şedinţa CEx s-a lăsat însă cu reproşuri şi vorbe grele. Marian Oprişan ar fi jignit-o pe Gabriela Firea, care ar fi izbucnit în plâns.

Conducerea interimară va fi menţinută până la Congresul Extraordinar, care se va organiza, cel mai probabil, în luna februarie. Marcel Ciolacu nu a vrut să spună dacă va candida pentru şefia permanentă a partidului.

Până atunci, actualii lideri vor merge în judeţele unde s-au înregistrat rezultate slabe la prezidenţiale şi nu este exclus să plătească cu funcţia şi preşedinţii de organizaţii.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.