POVESTEA lui RADU MIHĂILESCU, psihiatrul care a tratat toxicomani, "milionari în euro și fete care au fost finaliste la Miss"
Radu Mihăilescu, unul dintre cei mai prestigioși psihiatri români, a avut o poveste de viață surprinzătoare
![](https://img.observatornews.ro/0/2015/10/9/163344/14443937320c02e29b.webp?w=430&f=2&v=2)
Radu Mihăilescu, unul dintre cei mai prestigioși psihiatri români, a avut o poveste de viață surprinzătoare: în ciuda perfecționismului său și a turelor prelungite în spital, medicul a reușit să împace viața profesională cu cea personală.
Chiar dacă s-a stins acum doi ani, în urma unui infarct, a rămas una dintre legendele Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia", din Capitală, a cărui director a și fost timp de mai mulți ani. "Am tratat milionari în euro, fete care au fost finaliste la Miss, toxicomani, profesori universitari, posesori de-ai unor lucruri pe care ceilalţi le consideră esenţa fericirii. Boala psihică nu ţine cont că eşti bogat sau sărac, frumos sau nu", obișnuia să spună Mihăilescu celor care-l întrebau despre "existența de medic".
Cu peste 30 de ani de psihiatrie în spate, Radu Mihăilescu s-a remarcat atât ca doctor, cât și ca profesor universitar. A ajuns psihiatru din întâmplare. Se visa cardiolog, dar în acel an, 1983, când a luat cea mai mare notă la concursul de rezidenţiat, nu s-a scos niciun post pe această specializare în Bucureşti. În schimb, existau patru de psihiatru. Unul a fost al lui. Avea deja doi copii, era căsătorit şi se obişnuise cu Bucureştiul, oraşul în care s-a mutat pe când avea 9 ani. O plecare într-un spital de provincie ar fi implicat foarte multe schimbări, care nu mai ţineau doar de el. În timp, a ajuns să-i placă foarte mult ceea ce face.
Îndeajuns de mult, încât să nu se mulţumească cu puţin. Avea multe lecturi de psihiatrie din timpul facultăţii, dar nu i-au fost de ajuns. Exigent cu sine însuşi, psihiatrul Mihăilescu credea că mediocritatea nu poate exista în Medicină.
- Cum au ajuns cojile uscate de mandarine să fie vândute la preţul aurului. 500 de grame costă aproape 10.000 $
- Admitere Medicină 2025. Taxă uriaşă de şcolarizare pentru studenţii care visează să devină medici
- O profesoară de la Facultatea de Medicină din Galați ar fi primit 9.000 € ca să dea subiectele de la...
- Previziuni astrale, 10 octombrie 2018: Berbecii pică într-o uşoară melancolie
- Dincolo de Facebook, dincolo de imagine: VLAD CIOPLEA, fotograful care a spart toate tiparele
Depresia și dependența de droguri
Radu Mihăilescu s-a specializat în tratamentul depresiei și a dependenței de droguri. Tată a patru copii, medicului i-a fost mereu frică de faptul că cei trei băieți și o fată ar putea să o ia pe căi greșite.
Pentru că a avut ca pacienţi tineri de vârsta copiilor lui, medicul a fost mereu conectat la realitate şi la tentaţiile prezentului. "Am avut groaza drogurilor. Colaboram cu Direcţia Antidrog, am văzut mulţi adolescenţi dependenţi. Ca orice părinte, am avut şi eu temeri. M-am uitat pe statistici atent, să văd harta liceelor unde au fost identificaţi elevi consumatori. Toate grijile au dispărut când băiatul cel mic mi-a adus într-o zi la cabinet un coleg drogat. Mi-am dat seama că a conştientizat care sunt riscurile şi cât rău pot face unui om drogurile", mărturisea într-un interviu.
De-a lungul anilor, a ajutat mii de tineri să scape de droguri. Chiar dacă trata bolile cu ajutorul medicamentelor, Radu Mihăilescu nu a exclus niciodată ideea că oamenii și-ar putea căuta refugiul în rugăciune. Ba, mai mult, a ctitorit bisericuța din curtea Spitalui Obregia.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰