Antena Meniu Search
x

POVESTEA lui RADU MIHĂILESCU, psihiatrul care a tratat toxicomani, "milionari în euro și fete care au fost finaliste la Miss"

Radu Mihăilescu, unul dintre cei mai prestigioși psihiatri români, a avut o poveste de viață surprinzătoare

Radu Mihăilescu, unul dintre cei mai prestigioși psihiatri români, a avut o poveste de viață surprinzătoare: în ciuda perfecționismului său și a turelor prelungite în spital, medicul a reușit să împace viața profesională cu cea personală. 

Chiar dacă s-a stins acum doi ani, în urma unui infarct, a rămas una dintre legendele Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia", din Capitală, a cărui director a și fost timp de mai mulți ani. "Am tratat milionari în euro, fete care au fost finaliste la Miss, toxicomani, profesori universitari, posesori de-ai unor lucruri pe care ceilalţi le consideră esenţa fericirii. Boala psihică nu ţine cont că eşti bogat sau sărac, frumos sau nu", obișnuia să spună Mihăilescu celor care-l întrebau despre  "existența de medic".

Cu peste 30 de ani de psihiatrie în spate, Radu Mihăilescu s-a remarcat atât ca doctor, cât și ca profesor universitar. A ajuns psihiatru din întâmplare. Se visa cardiolog, dar în acel an, 1983, când a luat cea mai mare notă la concursul de rezidenţiat, nu s-a scos niciun post pe această specializare în Bucureşti. În schimb, existau patru de psihiatru. Unul a fost al lui. Avea deja doi copii, era căsătorit şi se obişnuise cu Bucureştiul, oraşul în care s-a mutat pe când avea 9 ani. O plecare într-un spital de provincie ar fi implicat foarte multe schimbări, care nu mai ţineau doar de el. În timp, a ajuns să-i placă foarte mult ceea ce face.

Îndeajuns de mult, încât să nu se mulţumească cu puţin. Avea multe lecturi de psihiatrie din timpul facultăţii, dar nu i-au fost de ajuns. Exigent cu sine însuşi, psihiatrul Mihăilescu credea că mediocritatea nu poate exista în Medicină. 

Depresia și dependența de droguri

Radu Mihăilescu s-a specializat în tratamentul depresiei și a dependenței de droguri. Tată a patru copii, medicului i-a fost mereu frică de faptul că cei trei băieți și o fată ar putea să o ia pe căi greșite. 

Pentru că a avut ca pacienţi tineri de vârsta copiilor lui, medicul a fost mereu conectat la realitate şi la tentaţiile prezentului. "Am avut groaza drogurilor. Colaboram cu Direcţia Antidrog, am văzut mulţi adolescenţi dependenţi. Ca orice părinte, am avut şi eu temeri. M-am uitat pe statistici atent, să văd harta liceelor unde au fost identificaţi elevi consumatori. Toate grijile au dispărut când băiatul cel mic mi-a adus într-o zi la cabinet un coleg drogat. Mi-am dat seama că a conştientizat care sunt riscurile şi cât rău pot face unui om drogurile", mărturisea într-un interviu.

De-a lungul anilor, a ajutat mii de tineri să scape de droguri. Chiar dacă trata bolile cu ajutorul medicamentelor, Radu Mihăilescu nu a exclus niciodată ideea că oamenii și-ar putea căuta refugiul în rugăciune. Ba, mai mult, a ctitorit bisericuța din curtea Spitalui Obregia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Români de succes » POVESTEA lui RADU MIHĂILESCU, psihiatrul care a tratat toxicomani, "milionari în euro și fete care au fost finaliste la Miss"