Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afaceri în Spania, inima în Braşov. Povestea Andradei, românca devenită agent imobiliar pentru Leo Messi: "Lucrez cu el de peste 10-12 ani"

Se spune că odată plecat din România greu te vei mai simți vreodată acasă. Oriunde ai fi. Vei rămâne așa, captiv între două lumi - una unde ai vrea să trăiești, una în care ai vrea să te întorci. 

de Bianca Iacob

la 21.10.2024 , 20:08

"În 2018 alergam cât de tare mă țineau picioarele pe malul Mării Mediterane la Barcelona. Pusesem stop vieții mele de ştiristă și mă mutasem în diaspora. Atunci realizam că sunt unul din românii pentru care acasă nu mai era România. Ce înseamnă cu adevărat viață de emigrant o simți doar după ce devii emigrant. Iar tu ești singur printre străini", povesteşte Bianca Iacob, reporter Observator. 

Bianca Iacob a fost unul dintre ei. Unul dintre milioanele de români care abandonau România. În 2018 țară noastră era deja pe locul 2 în topul națiunilor care au pierdut cei mai mulți oameni, după Siria, unde era război. Una dintre cele mai mari comunități era și încă mai este în Spania. 

"Aproape că nu există familie în România care să nu aibă pe cineva în Spania sau nu cunoască pe cineva care ste deja aici. Mulți dintre ei au plecat în urmă cu 20 de ani, de tineri, și în timp au ajuns să fie a două cea mai mare comunitate de emigranți din Spania după comunitatea marocană. Peste 600.000 de români, arată datele oficiale, au deja rezidență în Spania și sunt concentrați în marile orașe cum ar fi Madrid, Valencia sau Barcelona", adaugă Bianca Iacob, reporter Observator. 

Vezi și

De la curăţenie în camping la a lucra cu Leo Messi

Totuși, în ultimii ani, drumul spre Spania a devenit un fel de autostradă cu două sensuri. Unii vin, alții vin. Bianca Iacob a plecat. Prietenă ei cea mai bună, nu. Andrada, omul care a pornit de jos, care a făcut curățenie în campinguri și a servit prin baruri, azi vinde apartamente de lux de milioane de euro și îi are, printre clienți, pe fotbalistul Leo Messi. 

"Leo Messi este unul dintre clienţii cu care am lucrat şi lucrez de peste 10-12 ani, am vândut primul apartament în Barcelona şi îi achiziţionez toate hotelurile în Spania şi multe altele. Un alt om foarte modest pe care eu îl apreciez foarte mult este Ronnie de la Rolling Stones, am lucrat şi cu restul trupei, dar el îmi este foarte drag", spune Andrada, prietena Biancăi.

Nu știe cât va mai rămâne. E cu afacerile în Spania dar cu inima acasă, la Brașov. Și chiar dacă ea se va întoarce într-o zi, tot va rămâne aici o mare parte dintr-o generație pierdută pentru țară noastră. Sunt încă aici căpșunarii care au schimbat piața muncii din Spania și au golit brusc satele României. 

Căpşunarii de ieri sunt patronii de azi

Căpşunarii de ieri sunt patronii de azi. Sorin a ajuns în Spania în 2004, imediat ce a terminat liceul. A lucrat pentru spanioli, în condiţii grele, la cules de căpşuni. Azi, două decenii mai târziu, spaniolii lucrează pentru el. România lor e încă departe de România noastră. Ceva încă îi ține acolo. 

În locul celor care au plecat și nu vor să se mai întoarcă acasă au venit asiaticii. Noul val al migrației în Europa. peste 150.000 de muncitori asiatici au ajuns în România doar în ultimii 2 ani, ca să acopere deficitul de forță de muncă de la noi din țară.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Preferaţi să cumpăraţi aur sau să deschideţi conturi de economii?
Observator » România noastră » Afaceri în Spania, inima în Braşov. Povestea Andradei, românca devenită agent imobiliar pentru Leo Messi: "Lucrez cu el de peste 10-12 ani"