Antena Meniu Search
x

Ce efecte pe termen lung are COVID-19. Medic: „Atenție la simptome precum durere în piept, palpitații și umflarea picioarelor”

La mult timp după infecția cu noul coronavirus, foștii pacienți COVID-19 se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de a avea probleme cardiovasculare, arată rezultatele unui studiu publicat în Nature Medicine.

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 15:47

Ce efecte pe termen lung are COVID-19. Medic: „Atenție la simptome precum durere în piept, palpitații și umflarea picioarelor” - Profimedia Images

Cercetătorii americani au efectuat un studiu amplu în care au comparat rata apariției bolilor cardiovasculare la milioane de pacienți, pe care i-au împărțit în trei grupe: 153.760 de persoane infectate cu coronavirus înainte ca vaccinurile să fie disponibile, 5,6 milioane de persoane care nu au luat virusul și alte 5,9 milioane de persoane ale căror date au fost colectate înainte de pandemie, scrie Reuters.

În medie, la un an după recuperarea din faza acută a infecției, supraviețuitorii COVID-19 au avut un risc cu 63% mai mare de a face un atac de cord, un risc cu 69% mai mare de a avea ritm cardiac neregulat și problematic, un risc cu 52% mai mare de accident vascular cerebral, un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă și un risc de aproape trei ori mai mare de apariție a unui cheag de sânge potențial letal în plămâni, în comparație cu celelalte două grupuri, potrivit unui raport publicat luni în Nature Medicine. 

Risc crescut de boli cardiovasculare apărute după infecția COVID-19

Riscurile crescute în rândul foștilor pacienți cu COVID-19 au fost evidente la toate categoriile de pacienți, tineri sau bătrâni, bărbați și femei, ori cu comorbidități sau fără.

Riscurile au fost mari chiar și la persoanele care au avut forme ușoare de COVID-19 și nu au fost spitalizate, susține medicul Ziyad Al-Aly, de la St. Louis Health Care System și Washington University din St. Louis.

”COVID chiar nu a cruțat pe nimeni”, a declarat Al-Aly pentru Reuters. „Oamenii cu COVID-19 ar trebui să acorde o atenție deosebită sănătății lor și să solicite îngrijiri medicale dacă prezintă simptome precum durere în piept, presiune în piept, palpitații și umflarea picioarelor etc.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Ce efecte pe termen lung are COVID-19. Medic: „Atenție la simptome precum durere în piept, palpitații și umflarea picioarelor”