Antena Meniu Search
x

Video Criză de medicamente pentru gripă, în farmaciile din România. Ce antivirale alternative recomandă Ministerul Sănătăţii

În plină alertă de epidemie de gripă, antiviralele şi antitermicele sunt imposibil de găsit în farmacii. Bolnavii sau aparţinătorii aleargă de la o farmacie la alta, în speranţa că vor găsi tratamentele de care au nevoie. Autorităţile susţin însă că nu există probleme cu stocurile de medicamente şi că acestea vor ajunge pe rafturi în perioada următoare.  

de Redactia Observator

la 07.01.2023, 19:26

Vezi și

"Nu, nu se găsesc, am văzut că toată lumea întreabă, nu se găsesc nicăieri. O criză fantastică şi de antibiotice şi de astea uzuale de răceală, nu mai avem ce să dăm", a spus o farmacistă, întrebată dacă mai are pe stoc teste pentru gripă. Acestea sunt răspunsurile pe care le primesc românii la multe farmacii, zilele acestea. 

"De Tamiflu am întrebat acum şi nu are. La două am mai întrebat şi tot aşa, nu există. Aşteptăm să aducă în farmacie",  a spus un pacient.

"Acum am căutat Fervex, n-am găsit la farmacia aia. Pentru răceală, pentru sora mea că e bolnavă, e răcită. Alergăm de la o farmacie la alta şi ni se spune nu avem, nu avem, nu avem", a spus un altul. Autorităţile susţin că lipsa de medicamente este temporară, cauzată de aprovizionarea deficitară în perioada sărbătorilor. 

"Se ştie că medicamente pe bază de oseltamivir există şi vor ajunge în farmacii. Şi în problema testelor lucrurile se vor regla. Să încerce săptămâna viitoare", a declarat Anca Crupariu, reprezentanta Colegiului Farmaciştilor din România.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu medicamente alternative

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu antivirale alternative care conţin oseltamivir pentru tratatrea gripei, pe lângă Tamiflu. Este vorba despre Ebilfumin şi Segosana. Nici acestea nu au ajuns însă în farmacii. 

"Comparativ cu luna decembrie, cantităţile de oseltamivir au crescut de zece ori. Nu cred că vom avea o problemă în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziţia celor care vor avea nevoie, nu trebuie să facem niciun fel de abuz", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Farmaciştii sunt sfătuiţi să nu elibereze antivirale pentru gripă şi antibiotice fără reţetă. Specialiştii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Criză de medicamente pentru gripă, în farmaciile din România. Ce antivirale alternative recomandă Ministerul Sănătăţii