Antena Meniu Search
x

Video Din toamnă, ar putea începe imunizarea cu a treia doză. Între timp, mai mulţi oameni au rămas fără rapel pentru că s-au închis centrele de vaccinare

Din septembrie, ar putea începe imunizarea cu a treia doză de vaccin, care ar putea fi necesară pentru a ne proteja în faţa super-tulpinilor. Între timp, în ţară oamenii au alte probleme, au descoperit reporterii Observator. Bătrânii au rămas fără rapel pentru că centrele de vaccinare s-au închis între cele două doze ale lor.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 20.07.2021, 21:20

Vezi și

La cei 80 de ani, doamna Vergina a fost convinsă de copii să se vaccineze însă a reuşit să facă o singură doză de Pfizer. Centrul din comună s-a închis. "Într-o zi ne-am pomenit că sună telefonul: 'Să ştiţi că nu mai puteţi să veniţi la vaccin pentru că nu mai suntem în comună. Sunt bătrână. Mă mai sui în microbuzul ăla, pe căldură?", a declarat Vergina Petre.

Centrul de vaccinare din Ciorani, Prahova, s-a deschis cu greu, în aprilie, când a fost un medic dispus să se implice în campania de imunizare. Doctorii din localitate au refuzat. "Doamna doctor care era coordonator în centru a venit cu demisia la mine pe masă. Eu am încercat să mă mobilizez să văd dacă găsesc un alt medic. După care, s-a întâmplat un alt fenomen. Şi asistenţii şi registratorii au venit cu demisiile pe masă. Mi s-a părut şi mie dubios, din motive personale şi-au dat demisia", a declarat viceprimarul Florian Nichita Boiangiu.

Dacă la început se vaccinau 100 de oameni pe zi, unii chiar Bucureşti, la finalul lunii iunie nimeni nu mai călca pragul centrului. Aşa se face că acum cei care mai au de făcut rapelul, trebuie să se descurce cum pot. "Nu prea avem nici noi cu ce să îi ajutăm. Puteam să luăm legătura, dacă erau mai multe persoane, să se facă o cursă. Dar, e foarte greu", a mai precizat Florian Nichita Boiangiu.

Alţi săteni abia acum s-au hotărât să se imunizeze dar... nu au unde. Între timp, primarul a fost arestat. Iar de la Bucureşti lucrurile sunt simple. "Prin intermediul primăriei se solicită echipe mobile care merg şi vaccinează din poartă în poartă oamenii respectivi. Recoamandarea noastră fermă este de a se prezenta, indiferent cât timp a trecut de la prima doză, să îşi facă rapelul", a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Nu putem avea o dată exactă când va începe valul patru şi când va avea apogeul. aşteptăm recomandarile societăţii europene referitoare la administrarea celei de a treia doză. Dar, ce ştim cu siguranţă este că vaccinarea completă asigură protecţie împotriva cazurilor severe şi riscului de mortalitate", a declarat şi Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii. Doar 260 de mii de români s au vaccinat în mediul rural. Nici măcar 10% din totalul celor care s-au imunizat. În doar 177 de comune mai sunt centre de vaccinare deschise, dar sunt 2.500 de echipe mobile în terem. Peste o mie de centre s-au închis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Din toamnă, ar putea începe imunizarea cu a treia doză. Între timp, mai mulţi oameni au rămas fără rapel pentru că s-au închis centrele de vaccinare