Antena Meniu Search
x

Video ''Încercăm să aprindem şi lumânarea, spunem şi rugăciune.'' Lupta dublă îi epuizează pe medici: Salvează pacienţii COVID, dar dau şi familiilor vestea decesului

Trecem prin drama Italiei de anul trecut. În fiecare zi, mor de COVID sute de oameni, echivalentul unui avion de pasageri. Mai exact, un om la fiecare şase minute. Astăzi am atins un nou record: 1.556 de bolnavi în stare critică la ATI. Doctorii recunosc: paturile se eliberează doar atunci când moare un pacient. S-a întâmplat chiar şi în timp ce echipa Observator filma în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar. Vă avertizez, urmează imagini cu puternic impact emoţional!

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 07.10.2021, 20:13

Vezi și

10 oameni pe oră. Sau un om o dată la şase minute. Aşa se moare de COVID în România. S-a întâmplat chiar şi în faţa noastră. În timp ce medicii încercau să îi repornească inima pacientului, telefoanele sunau continuu în căutarea unui pat. Medicii s-au luptat 45 de minute pentru viaţa pacientului. În zadar...

Mugurel Japal, medic ATI: O să dăm această veste extrem de grea familiei. Vă daţi seama că este o epuizare emoţională şi din partea noastră.

Liviu Burleanu, asistent: Încercăm să aprindem şi lumânarea, dar din păcate o aprindem pe balcon din cauza situaţiei...când e oxigen nu putem să o aprindem lângă pacient. Spunem şi rugăciune... din păcate, de multe ori nu prea mai avem timp.

În final, medicii şi asistenţii s-au întors la cei care încă se agaţă de viaţă. 

Pe acelaşi subiect

Roxana Dumitru, medic ATI: Ne-am săturat să dăm răspunsul ăsta: nu sunt locuri, nu sunt locuri!

Reporter: Ce auziţi la celălalt capăt al telefonului?

Roxana Dumitru, medic ATI: Disperare! 

Reporter: Mor pacienţii pentru că nu ajung în ATI?

Roxana Dumitru, medic ATI: Da, asta este realitatea! Sunt colmatate toate spitalele. 

În secţie, sunt 14 paturi. Teoretic. Practic, a mai fost băgat unul pentru un bătrân în stare gravă. Sună din nou telefonul: un tânăr trebuie transferat urgent. Altfel moare... 

''Nu pot să cred!

Ce se întâmplă?

Aduce încă un pat suplimentar.

Şi unde îl bagă?

Acolo unde, de fapt, ar trebui să fie 3 pacienţi şi vor fi 5.''

Un nou record de infectări în ultimele 24 de ore

Aproape 15 mii de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele ore. 1556 sunt la Terapie Intensivă. 

Reporter: Cât de departe suntem de ce s-a întâmplat anul trecut în Italia? 

​Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu.

''De ce aveţi lacrimi în ochi?

Rău, mi-e rău cum nu m-am simţit niciodată.''

Maria Coman, asistentă: În cazul de faţă, e cam grav. Nici nu îmi vine să spun. Este mult mai agresiv virusul mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi. E foarte, foarte greu.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Valul 4 ne-a lovit foarte rău. Îi rog foarte mult pe români să meargă să se vaccineze.

Am ajuns pe locul trei în Europa la numărul de infectări, după Rusia şi Marea Britanie. Şi pe 7 în lume. Suntem în situaţia în care trebuie să transferăm pacienţi în alte ţări. Deocamdată, avem discuţii cu Ungaria. Medicii spun că încă nu am ajuns în vârful valului patru şi, în câteva zile ar putea fi 30 de mii de infectări. Specialiştii avertizează că nu vom ieşi din coşmar mai devreme de lunile decembrie, ianuarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » ''Încercăm să aprindem şi lumânarea, spunem şi rugăciune.'' Lupta dublă îi epuizează pe medici: Salvează pacienţii COVID, dar dau şi familiilor vestea decesului